Chicago, IL
54°
Partly Cloudy
7:05 am4:19 pm CST
Feels like: 50°F
Wind: 12mph SSW
Humidity: 72%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
52°F
52°F
52°F
52°F
52°F
SatSunMonTueWed
55°F / 32°F
36°F / 27°F
39°F / 30°F
37°F / 25°F
41°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

JOŠ JEDNA SMRT ZBOG HIDŽABA: Tiktokerka (23) ubijena u Iranu, policija je upucala više puta!

Hadis Najafi izašla je prošle nedelje na ulice iranskog grada Karaja u znak protesta protiv obaveznog nošenja hidžaba, gde ju je upucala policija.

Najafi (23) nije bila aktivistkinja, no ipak je izgubila život u svom rodnom gradu tokom demonstracija za pravo da živi i odeva se kako želi. Njena smrt dodatno je povećala bes Iranki koje se suočavaju sa strogim pravilima takozvane Moralne policije. 

23-godišnjakinja je odrasla u doba interneta i društvenih medija te je deo generacije koja je povezana s ostatkom sveta na način koji nije bio zamisliv njenim roditeljima.

Nada u bolju budućnost

Strastvena korisnica TikToka i Instagrama, Najafi je volela deliti zbivanja iz svog života sa svojim pratiiocima na društvenim mrežama. Nije otvoreno govorila o pravima žena. No znala je objaviti snimke kako pleše u sobi slušajući muziku.

Radila je kao blagajnica u restoranu i na Instagramu često objavljivala fotografije gde je eksperimentisala sa odećom. Ponekad na glavi nije imala hidžab, ali se tada fotografisala u sigurnosti svog doma ili drugih privatnih mesta.

Hidžab je obavezan u javnosti za sve žene u Iranu, bez obzira na veru ili nacionalnost.

No nakon što je Mahsa Amini (22) umrla u policijskom pritvoru 16. septembra, izbili su protesti širom zemlje. Amini je bila privedena jer hidžab nije nosila na pravilan način.

Bliska prijateljica je opisala Najafi kao “uvek sretnu i punu energije”.  

Porodici danima nije bio dopušteno da vide njeno telo

Njena prijateljica je kazala kako ju je iranska policija upucala više puta, a kad je njena porodica otišla u bolnicu, nisu joj dopustili da je vide.

“Nekoliko medicinskih sestara je reklo porodici da beži jer je Hadis bila na protestima pa bi policija mogla doći i po njih. Dopustili su mužu jedne od njezinih sestara da ode u mrtvačnicu i obavi formalnu identifikaciju. Samo njega. Njenoj porodici nisu dopustili da je vidi”, kazala je.

Nakon dva dana porodica se dogovorila s vlastima da neće održati javni sprovod, piše Sky News.

“U petak ujutro su pustili njenu uplakanu majku i sestre da je vide kako bi bile sigurne da sahranjuju pravu osobu. Nakon sprovoda, njezine sestre Afsun i Širin odlučile su da objave fotografije Najafi i javno progovoriti o tome kako je izgubila život”, ispričala je prijateljica.

“Vlasti nisu htele da se javno zna da ju je upucala policija. Rekli su porodici da kažu da je poginula u saobraćajnoj nesreći”, dodala je.

U sredu je njena majka na Instagramu objavila kako je njena kćer ubijena zbog hidžaba. 

“Moja kćer je ubijena zbog hidžaba, zbog Mahse Amini. Otišla je na protest i onde su je ubili. Upucali su je u srce, u stomak, u vrat. Kad smo je videli, njeno telo i lice su bili u modricama”, kazala je njena majka na Instagramu.

“Prvo nam nisu dali da je vidimo. Odbili su nam dati njeno telo. Mahsa je i moja kći. I svi ubijeni su moja deca. Umrla je za Mahsu, žrtvovala se za Mahsu, umrla je za nju”, dodala je.

Izvor: Index.hr Foto: Tiktok

YOU MAY LIKE