Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 10mph SE
Humidity: 75%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

JOKIĆI PODIGLI POBEDNIČKI PEHAR: Nikolini konji najbolji na tradicionalnim kasačkim trkama u Subotici! (FOTO)

Na subotičkom Gradskom hipodromu, u organizaciji Konjičkog kluba „Bačka“, minulog vikenda održane su tradicionalne kasačke trke „Dužijanca 2023”, dvodnevni spektakl koji je okupio sjajna grla, kako kasače iz Srbije, tako i goste iz Slovenije i Mađarske, pa i vozače sa Malte.

Pobednik prestižne i uz novi rekord najvažnije kasačke trke „Dužijanca 2023”, koja se odvijala u dva trčanja, i ove godine, kao i prethodne dve, je grlo iz odgajivačnice konja „Drim Kečer“ porodice Jokić, iz Sombora – Ejmi del Duomo, na čijim sulkama je bio Vladimir Pribić. Veliki pehar u trajno vlasništvo Branislavu Jokiću, ocu Nikole Jokića, uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, u okviru svečanog defilea održanog uoči druge trke „Dužijanca 2023“, istakao da je velika čast biti deo ovakve manifestacije o čijem značaju svedoče i njeni učesnici – najbolji kasači iz Srbije, ali i regiona, koji su došli ne samo da se takmiče, nego i da se ovenačju slavom i vencem od žita i budu najbolji među najboljima.

Subotica je grad koji je ispunjen bogatstvom tradicije, a jedna od tradicija na koju smo ponosni jeste i konjička trka ’Dužijanca’, koja je posvećena ’Dužijanci’ – tradionalnoj svetkovini kojom se označava kraj žetve. Kada je žetva uspešno završena, vredni ljudi sa ovih prostora mogli su konačno da odahnu, jer su završili naporne poslove na svojim njivama i obezbedili hleb za svoje porodice, kao i da se posvete proslavljanju ’Dužijance’“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je izrazio zahvalnost Konjičkom klubu „Bačka“ i svim konjarima na, kako je rekao, ogromnim naporima koje ulažu da, i u ovo vreme inovacija i novih tehnologija koje polako sve preuzimaju, ove plemenite životinje još uvek imaju svoju vrednost i da ne izađu iz naših srca.

„O vrednosti i značaju ’Dužijance’ najbolje je rečeno u odgovoru našeg velikog Nikole Jokića, NBA šampiona i osvajača MVP priznanja velikog finala, koji je upitan da kaže koji je njegov najveći sportski uspeh, rekao – ’Dužijanca’“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

O ukupnom pobedniku „Dužijance 2023“ (1600 metara), koja je i ovoga puta održana kroz dva trčanja, odlučilo je najbolje vreme. A, ono je za nijansu išlo u korist grla Ejmi del Duomo, koje je u prvom trčanju prvo prošlo kroz cilj (1;13,8), dok je u drugom trčanju bilo drugo (1:14,3). Drugo mesto pripalo je grlu Breno Laumar, treće grlu Jago D’Amor, četvrto grlu Fan de Belande, a peto Šarli du Brid. Najbolje vreme grla Ejmi del Duomo, oko čije glave je po treći put uzastopno završio venac od žita, od 1:13,8 novi je rekord „Dužijance“, ali i novo najbolje vreme ostvareno na hipodromima u Srbiji.

Prvog dana programa (peti trkački dan) na Gradskom hipodromu u Subotici, u subotu, 22. jula, održano je šest trka.

U nedelju, 23. jula, program su, od 15.00 časova otvorile dve trke kvalifikacija za „Probni derbi“, a od 16.00 časova održan je „Memorijal Albe Tumbasa Loketića“. Prvo trčanje trke „Dužijanca 2023“ održano je u 17.00 časova, dok je drugo trčanje održano od 19.00 časova. Svečani defile učesnika, uz intoniranje himne „Bože pravde“, održan je uoči drugog trčanja „Dužijance 2023”, od 18.15 časova, a tačku na uzbudljiv dan stavila je trka „Sećanje na Pavla Crnkovića“, koja je održana od 19:30 časova.

U okviru svečanog defilea prisutnima na Gradskom hipodromu, pored gradonačelnka Stevana Bakića, obratili su se i Miodrag Zagorac, predsednik Konjičkog kluba „Bačka“, i Lazo Vojnić Hajduk, u ime Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

U svečenom defileu učesvovali su i Stipan Kujundžić i Ruža Juhas, poznati subotički risarski par i višestruki pobednik „Takmičenja risara“, atraktivne manifestacije koja nas vraća u prošlost i vreme kada se rad od risa do vršidbe obavljao ručno i koja je, od 1968. godine, sastavni deo centralne svečanosti „Dužijance“, tradicionalne svetkovine u čast žita i hleba.

Kasačka trka „Dužijanca“ prvi put je održana 1968. godine. Tada je pobedilo grlo Divat II, (L. Katona), a ova trka je vrlo brzo ušla u elitni krug najboljih kasačkih trka u našoj državi.

POVEZANE TEME:

“IDI, MAJSTORE, IGRAJ ZA AMERE”: Srbija šokirana Jokićevom odlukom, lavina komentara!

KO JE KRIV? Nikola Jokić neće igrati za Srbiju na Svetskom prvenstvu!

JEDINI BELAC U MORU CRNACA: Šekil O’Nil svrstao Jokića među najbolje centre svih vremena! (FOTO)

Izvor: Kurir
Foto: Grad Subotica

YOU MAY LIKE