Published 4 months ago

By Serbian Times

JOKIĆEV KRITIČAR SKINUO KAPU: Bolji strelac od Durenta, paser od Medžika, skakač od Dankana, a tek trojke i odbrana! (VIDEO)

Nikola Jokić je bez ikakve dileme ispisao istoriju NBA lige i uradio nešto što nikada nije viđeno u istoriji. Ipak, koliko je to impresivno svedoči tek kada se pogleda u kontekstu drugih legendi.

Neverovatne podatke u četiri kategorije je izdvojio Ričard Džeferson, bivši NBA as, a danas komentator ESPN i statističar, koji nije mogao da sakrije oduševljenje nakon istraživanja. Jokić je plej-of završio kao prvi igrač u istoriji sa više od 500 poena, 250 skokova i 150 asistencija u istoriji lige, a koliko je bio dominantan svedoči i sledeći komentar Džefersona.

„On je Kevin Durent postizanja poena, Medžik Džonson asistiranja, Tim Dankan skokova i šutira u boljem procentu od igrača kao što je Stef Kari“, poručio je Džeferson kao zaključak opsežene analize u kojoj su uživali svi ljubitelji košarke.

Poredio je kako su igrali igrači koji su na kraju dobili nagrade za MVP finala. Nikola Jokić je tako imao bolji ili gotovo isti učinak kao ovi igrači.

Prosečno je postizao 30 poena u plej-ofu, što je više nego što je postizao Durent koji je 2017. godine bio MVP finala.

Imao je Jokić prosečno više asistencija i od Medžika Džonsona koji je 1980. godine stigao do 9,4 asistencija po susretu.

Prosečno je Srbin beležio 13,5 skokova po susretu, što je više od Dankana koji je tokom NBA plej-ofa 1999. godine prosečno upisivao 11,5.

Tu nije kraj, pa je tako prosečno postizao 46,1 odsto trojki (svaka druga je ulazila u koš), a Kari je 2022. godine kao MVP finala beležio 39,7 odsto iz igre. Naravno, Kari prirodno šutira mnogo više trojki, ali to samo pokazuje neverovatnu upotrebljivost Jokića.

I za kraj je tu segment koji se najviše zamera Jokiću – defanziva. On je dozvoljavao igračima da postižu 39,8 odsto šuteva kada ih čuva, a bolji procenat je imao i to neznatno samo Janis Adetokumbo koji je dozvoljavao 39,7 poena 2021. godine u plej-ofu. Zanimljivo, te godine je grčki as bio proglašen za defanzivca godine.

Sve ovo je ućutkalo i Kendrika Perkinsa koji je čak optuživan i za rasizam prema Jokiću, a tvrdio je da srpski centar „nabija statistiku“. Bio je njegov najžešći kritičar i ukazivao na to da bi Džoel Embid trebalo da osvoji MVP titulu. Napravio je narativ tražeći mane Jokića, a ne veličajući njegove kvalitete. Zato je navijačima Denvera sada bilo posebno slatko da osvetnički gledaju kako se Perkins ućutao dok je povremeno povlačio uvo.

POVEZANE TEME:

MOĆNA PORUKA NOLETA JOKIĆU: Evo šta je poručio Džoker Džokeru, najveći najvećem! (FOTO)

JOKIĆ NASMEJAO AMERIKU DO SUZA: Samo da proverim da li mi je Novak čestitao… au, je**te! (VIDEO)

NIKOLINA NAJVEĆA PODRŠKA: Ko je zapravo Natalija, “devojka iz kraja” bez koje Jokić ne ide nigde!

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Twitter @nikolaesthetic

YOU MAY LIKE