Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 49%
Pressure: 30.47"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 22:15

By admin

JELENA SAMA RAZVILA BIZNIS NA SELU: Može lepo da se živi od lubenica, ali mora da se radi!

Rasadnička proizvodnja je posao koji zahteva dosta vremena, rada i znanja. Odnegovati kvalitetan rasad nimalo nije lako, a to najbolje potvrđuju poljoprivrednici koji se bave ovom granom proizvodnje. Jedna od njih je i Jelena Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole, koja se u ovaj biznis upustila 2007. godine, prvenstveno zbog proizvodnje rasada lubenica, a onda je posao raširila pa sada proizvodi rasad na veliko.

„Do pre nekih 14 godina smo išli po rasad u Lugavčinu jer smo se bavili uzgojem lubenica na otvorenom i prodavali smo plod. Međutim, da ne bi išli za rasad svake godine, ja sam polako uz svog oca počela da kalemim, prvo za sebe a posle i za prodaju. Tako smo počeli da proizvodimo rasad lubenica a onda je krenulo i ostalo.  Trenutno imamo paradajz, kalemljene i nekalemljene lubenice, dinje, krastavce, papriku“, kaže za RINU Jelena.

Proizvodnja rasada u plastenicima počinje početkom februara sejanjem semena koje ide na grejače, potom u tople leje. Sa kalemljenjem lubenice počinjem početkom marta, najpre se  seje tikva koja je podloga za kalemljenje pa lubenica i onda se to posle kalemi. Brojne su prednosti kalemljene lubenice, ali posao nije nimalo lak.

„Pipav je to posao i uvek radim ja jer nije to baš tako jednostavno. Raseče se tikva, doda biljka lubenice, to se spoji štipaljkom. Koren od tikve ide duboko u zemlju i crpi vlagu zbog toga kalemljenoj lubenici odgovara suša više nego kišno vreme i bez problema podnosi visoke temperature, dok ne kalemljena lubenica ima plitak koren i bez navodnjavanja ne može da opstane“, objašnjava Jelena i dodaje da svake godine povećava proizvodnju kalemljenih lubenica jer se sve više kupaca odlučuje upravo za ovako proizvedene biljke.

Jeleni u proizvodnji rasada pomažu porodica, suprug, dva sina i majka. Ističe, da bez njihove pomoći i podrške ne bi mogla sama pa zbog toga iz godine u godinu širi proizvodnju a ove sezone u planu je i uzgoj lubenica na otvorenom.

„Gajili smo ranije lubenice na otvorenom, pa smo kratko prekinuli međutim, ovog proleća počećemo ponovo. Zbog toga sam i povećala proizvodnju rasada ali i zbog velike potražnje kupaca.  Ove godine sam 7.000 biljaka nakalemila, pored toga smo proizveli i 4.000 struka paradajza, paprike oko 12.000 i oko 1.000 struka dinje i isto toliko nekalemljenih lubenica. Prodajem na pijacu u Topoli, četvrtkom i nedeljom i sve više kod kuće, jer imam svoje mušterije“, kaže ova vredna poljoprivrednica.

PROČITAJTE JOŠ:

BRAVO, DECO! Četiri medalje, od toga dve zlatne, za naše mlade matematičare na Olimpijadi!

IBRA ODUŠEVIO SRBIJU: Sa velikim Zlatanom mali Gavrilo sigurno pobeđuje!

SLAVA I KOLAČ NA RADOST MALIŠANA: Srpska crkva sa najviše dece u Americi proslavila Svetog Nikolaja (VIDEO)

Kalemljena lubenica se kod Jelene može kupiti po ceni od 100 dinara struk, dok je ne kalemljena 50 dinara. Cena rasada krastavaca je takođe 50 dinara, a isto toliko košta i paradajz, dok se paprika prodaje po ceni od 20 dinara.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!