Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 59°F
Wind: 11mph S
Humidity: 46%
Pressure: 29.52"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

SAVETNICI JEDNOGLASNO: Američki FDA da podrži buster dozu vakcine Džonson i Džonson!

Spoljni savetnici američke Uprave za hranu i lekove (FDA) u petak su jednoglasno odlučili da preporuče regulatorima da dozvole drugu dozu vakcine protiv Kovida 19 kompanije Džonson i Džonson (J&J) da bi se bolje zaštitili Amerikanci koji su primili tu vakcinu koja se daje u jednoj dozi.

Savetodavna komisija FDA za vakcine i slične biološke proizvode podržala je “buster” dozu za sve starije od 18 godina, najmanje dva meseca nakon što su primili prvu dozu.

FDA nema obavezu da sledi savet komisije, ali ga obično prihvati.

Nakon što su saslušali prezentacije naučnika kompanije J&J i Uprave za hranu i lekove, mnogi članovi savetodavne komisije postavili su pitanje da li bi vakcina J&J zapravo trebalo da se svima daje u dve doze, umesto jedne. Ukazali su na niži nivo stvaranja antitela koja neutrališu virus kod ove vakcine, u odnosu na vakcine kompanija Moderna i Fajzer, koje primenjuju tehnologiju glasničke RNK (mRNK).

“Postoji imperativ za javno zdravlje. Kod ove grupe vidimo ukupno nižu efikasnost u odnosu na ono što smo videli kod mRNK vakcine, i potrebno je hitno nešto preduzeti”, izjavio je Arnold Monto, epidemiolog Škole javnog zdravlja na Univerzitetu Mičigen koji je predsedavao sastankom.

Naučnici kompanije Džonson i Džonson kažu da je njihova vakcina trajnija od onih sa mRNK.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / ABC News

YOU MAY LIKE