Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

JEDINSTVENI REZERVAT NA UŠĆU DRINE U SAVU: Ovde žive biljke mesožderke, ribe bez vode, podolsko goveče, a jede se čuveni magareći sir! (FOTO)

Na ušću Drine u Savu prostire se jedinstven rezervat prirode, slučajno otkriven pre dve decenije.

Slobodan Simić prvi je zakoračio u ovu neprohodnu močvaru i otkrio Zasavicu, rečicu dugačku oko 15 kilometara u kojoj se krije pravo prirodno bogatstvo – ribe koje žive bez vode, biljke mesožderke, balkanski magarac i podolsko goveče.

 “Slučajno sam došao u selo Zasavica, sasvim drugim povodom, a otkrio sam pravo prirodno bogatstvo. To je mala, čudna reka čije su obale razlivene. Ovde je nekad bilo korito Save i korito Drine, a ceđenjem je zaključeno da se ovde nalazi čista drinska voda”, kaže Slobodan.

SLUČAJNO OTKRIĆE: Slobodan Simić

Nakon što je ova lepota otkrivena, pokrenuta je inicijativa da ovaj predeo bude proglašen za Specijalni rezervat prirode. U vodama žive izuzetno retke vrste ribe, koje u Srbiji niko nije video preko 100 godina, a pored razlivenih obala nalazi se jedan od najvećih pašnjaka u Srbiji. Na njemu na preko 300 hektara, zajedno i slobodno pasu konji, krave, magarci i svinje. Godišnje Zasavicu obiđe preko 40 hiljada ljudi, a jedino ovde mogu videti kako to izgleda podolsko goveče.

ONE DAJU MLEKO: Magarice se muzu i daju prvoklasno mleko i sir

“Kažu da je ovo rasa doneta iz Podolije, to je najbolji radnik među govedima, a njegovim ukrštanjem sa srpskom bušom dobila se odlična životinja – kolubarsko goveče, koju je srpska vojska koristila u ratovima”, priča Slobodan.

 I dok on u ovom rezervatu prirode zna svaku životinju, biologu Mihailu Markoviću ne može da promakne nijedan komarac ili bilo koja specifična vrsta, pa je tako otkrio i posebne ribe koje plivaju vodama Zasavice.

BOGAT ŽIVOTINJSKI I BILJNI SVET: Biolog Mihajlo Marković

“To je mala ribica, veličine oko 15 centimetara, koja u ekstremnim uslovima, kada voda presuši, ukopa se u blato i uzima kiseonik iz vazduha. Može se reći da je to jedina riba koja živi na suvom”, izjavio je Mihailo.

LEPOTA NA UŠĆU DVE REKE: Specijalni rezervat prirode “Zasavica”

A za one koji ne mogu bez vode, ali ni ukusne hrane, u rezervatu Zasavica možete da probate posebne specijalitete – suhomesnate proizvode od konja, mangulice, kao i magareće mleko i sir.

Izvor&Foto: RINA

YOU MAY LIKE