Connect with us

Srbija

JEDINSTVEN SPOMENIK NA SVETU: Nalazi se u Čačku, ima obeležja četiri vere i podignut je iz najhumanijeg razloga

Published

on

Iznad spomen – kosturnice i večne kuće na spomeniku nalaze se i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda

Na čačanskom groblju nalazi se spomenik jedinstven u svetu, posvećen svim ratnicima poginulim na ovom području između 1912 i 1918. godine, a koji su sahranjeni na istom mestu.

“Ovde počivaju ostaci 920 vojnika, oko 650 je srpskih i oko 260 čeških, nemačkih i austrijskih. Iznad spomen – kosturnice i večne kuće na spomeniku nalaze se i obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda”, rekla je Lela Pavlović, direktorka Istorijskog arhiva u Čačku.

Čačani su još 1934. godine pokazali da poštuju junake koji su izginuli za njihovu slobodu, ne zaboravljajući pritom ni neprijateljske žrtve.

“To je spomenik protiv rata, spomenik koji treba da pomiri te ljude koji su bili krvni neprijatelji bez ikakavog važnog razloga i da ih makar u smrti ujedine”

istoričar Miloš Timotijević

Ideju za podizanje spomenika pokrenile su žene Čačka, samo osam godina nakon završetka Velikog rata, a spomenik je otkrio kraljev izaslanik Oskar Časki.

“Tog 31. decembra 1934. godine Čačak je ugostio osam predstavnika amabasada svih zaraćenih strana koji su došli da se poklone žrtvama”, rekla je Lela Pavlović.

Ovaj spomenik oskrnavljen je samo jednom, na početku Drugog svetskog rata kada su Nemci naredili da se sa spomenika skinu Davidova zvezda i islamski polumesec. Oba znaka obnovljena su tek 2007. godine u okviru memorijala Nadežda Petrović, kada je spomeniku vraćen prvobitan izgled.

Čačani još uvek na ovom mestu pale voštanicu u znak sećanja na žrtve svih ratova i ratnika koji su umrli, svaki za svoju otadžbinu.

TEKST: Rina/Serbian Times FOTO: RINA

Advertisement