Connect with us

Srbija

JEDINI MUZEJ ĆILIMARSTVA U EVROPI: Pirot dobija novu zgradu za smeštaj 300 ćilima

Published

on

Kuća “Bela mačka”, koji je pod zaštitom države, biće potpuno rekonstruisan i postaće verovatno jedini muzej ćilimarstva u Evropi.

Više od 300 ćilima, koji su trenutno u depoima pirotskog Muzeja Ponišavlja, biće prebačeni u ovaj objekat, za koji su stručnjaci nadležnog niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture već uradili elaborat o zaštiti, ceo objekat je snimljen, a sve umetnine su blagovremeno dislocirane iz objekta koji se inače urušava i na čijem mestu će u partnerstvu sa pomenutim Zavodom biti napravljen novi objekat koji će biti identičan starome.

– Elaborat faktičkog stanja su na vreme uradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Reč je o dokumentu na 120 strana i to je polazna osnova za zaštitu objekta jer je objekat kompletno snimljen, popisane su umetnine i one su po nalogu Zavoda deponovane iz objekta s obzirom da je on sklon urušavanju.

Početkom godine krenuli smo u izradu nacrta projektnog zadatka za rekonstrukciju i Zelene pijace i Kuće “Bela mačka”. Ovaj posao partnerski radimo sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Do sada bi imali idejno rešenje i za Belu mačku i Zelenu pijacu, ali zbog vanrednog stanja kasni se sa tim.

U narednih nedelju dana potpisaćemo ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Zelene pijace i Belu mačku, uradiće se i projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju objekta. Objekat mora da se ruši, a po rekonstrukciji će izgledati onako kako je izvorno izgledao a na osnovu nacrta i Elaborata koji su uredili stručnjaci Zavoda.

Prevashodna namena objekta, kada bude izrađen, biće Muzej ćilimarstva i u njemu će biti izloženo preko 300 starih pirotskih ćilimova koji se trenutno nalaze u Muzeju Ponišavlja – kazao je Ranđelović.

IZVOR: Pirotske vesti FOTO: Printscreen

Advertisement