Connect with us

aktuelno

DELO VELIKOG DR LAZIĆA INSPIRISALO MLADE U INĐIJI: Uradili mural i priznali “naša je sramota što nismo ranije čuli za njega” (VIDEO)

Published

on

Oni koji su tek po iznenadnoj smrti uglednog čoveka i hirurga saznali za njegove poduhvate, rešili su da mu se oduže

“Marš na Drinu” kao da je odjeknuo čitavom Srbijom i Republikom Srpskom kada je stigla vest o smrti doktora Miodraga Lazića, usled infekcije korona virusom, inače direktora Urgentnog centra u Nišu, koji je uz zvuke ove pesme i sahranjen.

Mnogi u Srbiji nikada nisu čuli za njegove ratne podvige, beskompromisno spasavanje života svakog ljudskog bića na srpskom frontu. Lekciju o dr Laziću dali su nam, praktično, sunarodnici iz Republike Srpske.

Oni koji su tek po smrti uglednog čoveka i hirurga saznali za njegove poduhvate, rešili su da mu se oduže. U Inđiji je inspirisao mlade umetnike koji su mu u čast na magistralnom putu Beograd – Novi Sad posvetili mural.

Nije im trebalo mnogo da shvate njegovu veličinu.

– Hteli smo ovde da odamo počast našem doktoru s obzirom na dela koja je učinio, jer mislimo da je to stvarno zaslužio. Iskreno mi nismo ni znali za njega, eto to je neka naša sramota, ali to nas je motivisalo da uradimo nešto ovako značajno. Kada smo videli njegovo pismo, njegovu sahranu, to nas je jednostavno nateralo. I pročitavši njegovu biografiju, slušajući njegova iskustva, mi smo jednostavo bili naterani našom savešću da uradimo ovo… – priča Božidar Sudžum iz Udruženja Građanin.

Momci su tako želeli da pošalju jasnu poruku, a mural je rad Dejana Ivanovića.

– S obzirom na krizu koja vlada trenutno, poruka je: “Samo žrtva za druge, za svoj narod, za svoje ljude”, jednostavno, to je čovek kojem su drugi životi značili više nego njegov. Mislim da za ovu krizu ne postoji bolja poruka i bolji primer od dr Lazića – dodaje Sudžum.

IZVOR: Kurir FOTO: Printscreen

Advertisement