Chicago
64°
Cloudy
6:43 am6:39 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 90%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
68/61°F
70/61°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

JEDAN OD POSLEDNJIH ŽIVIH PARTIZANA: Deda Branko (98) je preživeo masakr i spasio se od Nemaca, a mladima poručuje ovo!

Najstariji Sremac Branko Lođinović-Čičan (98) iz fruškogorskog sela Grgurevci, među poslednjim je živim partizanima! Zdrav, krepak, ljubitelj života i ljudi, svoju formu održava jedući slaninu i banane, a mladima poručuje: “Sreća je u malim stvarima!“

Prođe život kao tren! Trepneš i već mu dođe kraj, a bilo je, verujte starom dedi, predivnih, ali i tragičnih momenata. Kao dečkić sa 13 godina doživeo sam masakr i pokolj 300 meštana Grgurevaca! Mater moja mila spasla me je tog dana 6. juna 1942. godine sigurne smrti, sakrila od Nemaca, koji su mi u nepovrat odveli oca sa svim muškima u grobnicu. Terali su ih na kraj sela, tu gde je njima posle rata podignut spomenik.

Trčeći, onako go i bos tog jutra, preturao sam po leševima tražeći oca. Stravičan prizor zatekao sam na Orašju, ruke, noge, glave, a krvava pena nadigla se na deset metara, sećajujući se svakog detalja, oživljava davnu prošlost pred našim očima deda Branko, u Sremu poznat po partizanskom imenu Čičan.

Tekli su zemaljski dani i Čičana posle rata odveli u Sarajevo, gde je od Tita, kako veli, dobio lep stan i tamo upoznao ljubav svog života, lepu Bosanku, svoju pokojnu suprugu Grozdanu.

Umrla je, nažalost, pre 18 godina. Izrodili smo veliku familiju, od naših dvoje dece imamo petoro unučadi i četvoro praunučadi. Ponosan sam na svoje unuke, svi su dobri ljudi i fakultetski obrazovani, unuka je doktor nauka, unuk doktor specijalista. Sam sam ovde u svom rodnom selu Grgurevci, gde smo supruga i ja stigli iz Sarajeva, baš uoči onih strašnih bratoubilačkih ratova 90-tih. Ona je bila dama, prava Sarajka, malo joj je u početku bilo teže uklopiti se ovde u seosku sredinu, umrla je tugujući za svojim Sarajevom, priča starina.

Društvo mu u starosti pravi meštanin Kuca, njegov major, kako u šali kaže, dok on njega oslovljava sa generale!

U Grgurevcima živi i ćerka sa porodicom, koja ga svakodnevno obilazi, kuva, sprema i brine o ocu.

PROČITAJTE VIŠE:

FILMSKA PRIČA ELIZABETE SA KOSOVA: Kao bebu je ostavili u podrumu, usvojio je bračni par iz Amerike, sad ona želi da usvoji dete iz Zvečanske!

HERCEGOVAC POSLUŽIO STALONEU ZA LIK ROKIJA: Muhamed Ali posle meča s njim nedeljama nije mogao da ustane iz kreveta (VIDEO)

VLADO GEORGIJEV PEVAO, A ONDA SE POJAVIO NOVAK: Ovacije za opuštenog Đokovića i Jelenu u Crnoj Gori (VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Kurir

YOU MAY LIKE