Connect with us

sport

JANIS SRUŠIO ZID PLAČA: Grčki as konačno osvojio NBA titulu, sa 50 poena zgromio Finiks i zapalio Milvoki

Published

on

Košarkaši Milvoki baksa pobedili su Feniks sanse u šestoj utakmici finala plej ofa NBA lige i tako osvojili drugu titulu u istoriji, prvu posle 1971.godine. Pre pola veka Karim Abdul Džabar – mladi golijat tada poznat kao Lu Alsindor – vodio je Milvoki do prve titule. Drugu je na svojim leđima doneo crni grčki košarkaški Apolon, Janis Adetokumbo.

On je u meču pred histeričnom publikom u Fiserv Forumu ubacio neverovatnih 50 poena, uhvatio 14 lopti i udario pet banana. Dovoljno za ludnicu u Milvokiju, gde je, bar sudeći po kadrovima sa gradskih ulica, 90% stanovnika izašlo da dočeka pobedu svojih miljenika koji su tako dugo brojali sušne sezone. Prošlo je 50 godina, ali malo šta se promenilo. Ponovo Milvoki predvodi div sa jedinstvenom veštinom, ovaj put 26-godišnji igrač rodom iz nama nesusedne ali tako bliske domovine Helena.

Adetokumbo je na kraju zasluženo poneo i titulu MVP finalne serije, u kojoj je, kao i inače, dominirao snagom i talentom, ali je prvi put pokazao i psihološke odlike pravog šampiona, koji kada je najvažnije uzima loptu i trči u rovove.

Janisa su u odlučujućoj utakmici pratili Midlton sa 17 i Holidej sa 12 poena, dok su među “suncima” najbolji bili Buker sa 19 poena i Kris Pol sa 26, a najtužniji je bio potonji koji je, verovatno izgubio i pretposlednju sezonu u kojoj može da napadne titulu i nakači na prst toliko željeni prsten.

Piše: Serbian Times Foto: Youtube

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement