Connect with us

Amerika

JALOVA POBEDA DEMOKRATA: Predstavnički dom glasao za Trampov opoziv, republikanci obećavaju revanš u Senatu

Published

on

Zanimljivo da su republikanci bili vrlo lojalni stranačkom kolegi, svi su glasali protiv u oba slučaja, dok su trojica demokrata glasala za Trampa. Sledi okršaj u Senatu, gde republikanci imaju većinu, a demokratama treba dve trećine glasova

Većina u američkom Predstavničkom domu Kongresa glasala je u četvrtak za opoziv predsednika Donalda Trampa pod optužbom da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i da je opstruisao kongresnu istragu. Postupak će se nastaviti idući mesec u Senatu gde većinu imaju republikanci pa nije verovatno da će Tramp na kraju biti opozvan.

Glasanje u Predstavničkom domu sprovedeno je nakon celodnevne rasprave u kojoj su demokrate predsednika nazvali pretnjom američkoj demokratiji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Pontije Pilat osigurao Isusu više prava nego Predstavnički dom predsedniku.  

SVAK ZA SVOGA, UZ TRI IZUZETKA

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, je s 230 glasova “za” i 197 “protiv” izglasao prvu tačku optužbe koja se odnosi na zloupotrebu položaja zbog zahteva Ukrajini da “iskopa” prljavštinu o njegovom političkom suparniku Džou Bajdenu uslovljavanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasalo je 229 poslanika, a 198 ih je bilo protiv.

Zanimljivo da su republikanci bili vrlo lojalni svom stranačkom kolegi prilikom izjašnjavanja, svi su glasali protiv u oba slučaja, dok su trojica demokrata glasala protiv “impičmenta” Donalda Trampa.

Postupak će se nastaviti u Senatu, gde je za opoziv predsednika potrebna dvotrećinska većina od sto članova. To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsednika u istoriji te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsednika zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”.

Dosad nijedan američki predsednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Ričard Nikson se 1974. sam povukao s dužnosti pre nego što je opozvan.  

Tramp, koji je u trenutku glasanja bio sa svojim simpatizerima u Mičiganu, odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u septembru pokrenula predsednica parlamenta Nensi Pelosi “lovom na veštice”.

“NAPAD NA AMERIKIU” ILI “ODBRANA NARODA I DEMOKRATIJE”

Tokom dana Tramp je na Tviteru postupak nazvao napadom na Ameriku i njegovu stranku.

S druge strane, u sklopu rasprave nakon koje je usledilo glasanje Pelosi je nazvala Trampa pretnjom američkoj demokratiji.

“Danas smo ovde da branimo demokratiju za narod”, rekla je Pelosi.

Bela kuća je nakon glasanja saopštila da je uverena da će Senat osloboditi Trampa.

“Danas se u Predstavničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji naše nacije”, stoji u izjavi portparolke Bele kuće Stefani Grišam.

Ona je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

Izvor: N1 Foto: Wikipedia

Advertisement