Chicago, IL
81°
Partly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 14mph SW
Humidity: 52%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
79°F
79°F
75°F
72°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
75°F / 61°F
79°F / 63°F
73°F / 59°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

JADRANSKO PUNO KITOVA! Neverovatan prizor kod Visa: Dron snimio desetine džinovskih sisara, evo šta ih je dovelo ovde (VIDEO)

Desetak kitova koji su išli iz pravca Lastova ka Barjacima snimio je dron kod ostrva Vis. U potrazi za hranom najčešće dolaze na Jadran

Gotovo nestvarni snimak stigao je sa ostrva Vis, gde je snimljeno čak desetak kitova

– Snimili smo to juče ispred Komiže. I još jedan video gde možete bolje da vidite tačnu poziciju gde su snimljeni. Prvo smo snimili grupu od 3-5 jedinki, nakon 15-ak minuta primetili smo još jednu slične veličine. Ovaj snimak je snimljen 20-ak minuta nakon što su se dva jata spojila i ovde je oko 10 jedinki – rekao je Branimir Biočić, koji je za Morski HR prisustvovao ovoj neverovatnoj sceni.

To je vrsta kita peraja ili velikog severnog kita. On je najbliži rođak plavog kita i posle njega je sledeća najveća životinja na Zemlji.

– Išli su iz pravca Lastova ka Barjacima. Kada smo počeli da snimamo tu prvu grupu i prišli joj dronom, oni su zaronili i nije ih bilo oko 10 minuta. Vozili smo se za njima jer nisu bili daleko od nas – kaže Biočić.

Veliki severni kitovi su zaštićeni zakonom i nalaze se na listi ugroženih vrsta. Na Jadran najčešće dolaze u potrazi za hranom, najčešće za sitnom plavom ribom i planktonskim škampima. Veliki severni kit je prosečno dugačak 20 metara i težak 70 tona.

– Tokom pecanja, sa snimcima dronom doživeli smo zadivljujuću lepotu ostrva Vis iz ptičje perspektive. Snimajući kristalno čisto more i razvedenu obalu, bili smo svedoci impresivne scene kitova u njihovom prirodnom staništu. Bili smo hipnotisani – rekao je Stefan Tores, za 24sata, koji je napravio snimak.

Kitovi žive u grupama od 5 do 10 životinja. U vreme pre velikog lova na kitove, postojale su grupe kitova sa do 300 životinja. Perajari plivaju brže i rone dublje od većine drugih velikih kitova.

Izvor: 24sata.hr Foto: Printscreen

YOU MAY LIKE