Chicago
72°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 4mph NE
Humidity: 50%
Pressure: 30"Hg
UV index: 5
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 4 weeks ago

By Antonije Kovačević

JADRANSKO PUNO KITOVA! Neverovatan prizor kod Visa: Dron snimio desetine džinovskih sisara, evo šta ih je dovelo ovde (VIDEO)

Desetak kitova koji su išli iz pravca Lastova ka Barjacima snimio je dron kod ostrva Vis. U potrazi za hranom najčešće dolaze na Jadran

Gotovo nestvarni snimak stigao je sa ostrva Vis, gde je snimljeno čak desetak kitova

– Snimili smo to juče ispred Komiže. I još jedan video gde možete bolje da vidite tačnu poziciju gde su snimljeni. Prvo smo snimili grupu od 3-5 jedinki, nakon 15-ak minuta primetili smo još jednu slične veličine. Ovaj snimak je snimljen 20-ak minuta nakon što su se dva jata spojila i ovde je oko 10 jedinki – rekao je Branimir Biočić, koji je za Morski HR prisustvovao ovoj neverovatnoj sceni.

To je vrsta kita peraja ili velikog severnog kita. On je najbliži rođak plavog kita i posle njega je sledeća najveća životinja na Zemlji.

– Išli su iz pravca Lastova ka Barjacima. Kada smo počeli da snimamo tu prvu grupu i prišli joj dronom, oni su zaronili i nije ih bilo oko 10 minuta. Vozili smo se za njima jer nisu bili daleko od nas – kaže Biočić.

Veliki severni kitovi su zaštićeni zakonom i nalaze se na listi ugroženih vrsta. Na Jadran najčešće dolaze u potrazi za hranom, najčešće za sitnom plavom ribom i planktonskim škampima. Veliki severni kit je prosečno dugačak 20 metara i težak 70 tona.

– Tokom pecanja, sa snimcima dronom doživeli smo zadivljujuću lepotu ostrva Vis iz ptičje perspektive. Snimajući kristalno čisto more i razvedenu obalu, bili smo svedoci impresivne scene kitova u njihovom prirodnom staništu. Bili smo hipnotisani – rekao je Stefan Tores, za 24sata, koji je napravio snimak.

Kitovi žive u grupama od 5 do 10 životinja. U vreme pre velikog lova na kitove, postojale su grupe kitova sa do 300 životinja. Perajari plivaju brže i rone dublje od većine drugih velikih kitova.

Izvor: 24sata.hr Foto: Printscreen

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."