Connect with us

aktuelno

IZUZETNO PRIZNANJE ZA SRPSKU NAUČNICU: Američki senator proglasio 9. maj – danom Zorice Pantić, prve žene rektora Univerziteta u Americi

Published

on

“Zorica je poklon za Ventvort, a blagoslov za Masačusets”, izjava je američkog senatora Stivena Linca prikom dodele velikog priznanja srpskoj naučnici, doktorki Zorici Pantić.

Dr. Zorica Pantić je, naime, dobila svoj dan-9. maj za naročite zasluge stečene predsedavanjem “Ventvort” Institutom u Bostonu čiji je centralni deo pre nedelju dana čak poneo i njeno ime.

U 115 godina dugoj istoriji Instituta za tehnologiju “Ventvort” u Bostonu nije se desilo na na njegovo čelo zasedne jedna žena. Međutim, ovu tradiciju prekinula je naša naučnica, dr Zorica Pantić, koja je trasiranje svog puta uspeha započela pre više od 40 godina studijama elektrotehnike u Nišu.

Pre nedelju dana deo pomenutog Instituta nazvan je njenim imenom, a ujedno je ponela i laskavu titulu prve žene inženjera koja je postala rektor jednog američkog Univerziteta. Koliko su njene zasluge za razvoj pomenutog univerzitetskog centra nemerljive svedoči i izjava senatora Stivena Linca prilikom uručivanja priznanja našoj laureatkinji:

“Zorica je poklon za “Ventvort”, a blagoslov za Masačusets”.

PONOSNA NA SVOJE KORENE: DR. Zorica Pantić

“Najvažnije je da čovek radi ono što voli. Ponosna sam na svoju zemlju Srbiju, imala sam odlično obrazovanje u svojoj zemlji i zato sam mogla da budem tako uspešna u Americi.”

Dokument o njenoj biografiji i naučnim doprinosima takođe je ovom prilikom uvršten u Kongresnu biblioteku SAD-a.Kako je istakla u izjavi za Radio Beograd, dr Zorica Pantić je na Institut uvela 10 novih inžinjeriskih programa, kao i tri postdipolomska programa iz oblasti građevine, arhitekture i održavanja objekta, dok je Institut je stekao veliki nacionalni internacionalni ugled i postao jedan od najboljih koledža u sevornom delu SAD-a, sa jednim od najboljih inžinjerskih programa u Americi. Pre nego što je došla na “Ventvort” institut u Bostonu, naša uspešna naučnica bila je dekan Teksas Univerzitetu u San Antoniju, kao i direktor San Francisko državnog Univerziteta.

Da nije zaboravila svoje korene, već da je jako ponosna na iste, govori njeno obraćanje novim studentskim naraštajima ovom prilikom:

“Najvažnije je da čovek radi ono sto voli. Ponosna sam na svoju zemlju Srbiju, imala sam odlično obrazovanje u svojoj zemlji i zato sam mogla da budem tako uspešna u Americi.”

Ona je, pored ostalog, osnovala i Fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije.

Dr Zorica Pantić diplomirala je na Elektronskom fakultetu u Nišu 1975. godine kao student generacije, a na istom fakultetu je završila i doktorske studije sedam godina kasnije. U Ameriku je otišla 1984. kao Fulbrajtov stipendista i u svojoj karijeri poseduje više od 90 publikacija u oblasti elektromagnetike.

Piše: Viktor Veličković

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement