Chicago, IL
46°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 50%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
45°F
45°F
45°F
45°F
43°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

IZRONILE ZIDINE SRPSKOG MANASTIRA U HRVATSKOJ: U jezeru Peruća pojavili se ostaci manastira iz 14. veka (FOTO)

Kameni zidovi starog pravoslavnog manastira Dragović iz 1395. godine, dvadesetak kilometara od Knina, koji je polovinom prošlog veka potopljen zbog izgradnje hidroelekrane, ovih dana izronili su iz akumulacionog jezera Peruća usled niskog vodostaja.

Manastir Dragović iz 1395. godine potopljen je 1958. zbog gradnje akumulacionog jezera i hidroelektrane, a njegovi zidovi ovih dana izranjaju iz vode jer je nivo vodostaja ozbiljno pao.

U tom peridou je raseljeno i 1.500 ljudi, jezero je progutalo okolne kuće i plodna zemljišta. Sada se površina jezera Peruća sve više spušta, a voda je sve plića. Žitelji i njihovi potomci dobro se sećaju svojih sela i priča roditelja. “Moja svekrva je celi život pričala o tim poljima, livadama, ovcama, druženjima. Do smrti je pričala o tome”, ispričala je nedavno Marija Cvitković za “Dnevnik.hr”.

Perućko jezero je veštačko jezero na reci Cetini, između planina Dinare i Svilaje u Hrvatskoj. Manastir Dragović je manastir Eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u selu Koljane u Dalmaciji. To je jedan od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji, pored manastira Krka i Krupa.

Ovaj manastir je kroz dugi niz vekova bio duhovni oslonac srpskom pravoslavnom narodu u Dalmaciji. Podignut je krajem 14. vijeka, nekoliko godina posle Kosovske bitke. Nalazi se uz reku Cetinu, nedaleko od mesta Vrlika, pored Perućkog jezera, na 20 kilometara od Knina.

Tokom svog postojanja tri puta je menjao mesto, a služio je i doživljavao sudbinu srpskog naroda u Dalmaciji. Na osnovu letopisa “Povijest o Svetoroždestvenskom manastiru Dragoviću u Pravoslavnoj eparhiji dalmatinskoj” iz 1859, manastir je poneo ime po Dragu koji je sa braćom prešao iz Bosne u Cetinsku krajinu.

Prema narodnom predanju, manastir se zove po rečici koja je izvirala u blizini starog mesta manastira.

Autor: Srna Foto: in4s

YOU MAY LIKE