Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 14mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
41°F
43°F
45°F
46°F
46°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 37°F
54°F / 45°F

Published 3 years ago

By admin

IZGLASAN ISTORIJSKI ZAKON: Kongres odobrio dekriminalizaciju marihuane, čeka se Senat!

Donji dom američkog Kongresa odobrio je Nacrt zakona kojim bi marihuana bila izbrisana sa saveznog spiska opasnih droga, što je je iskorak prema dekriminalizaciji marihuane u SAD, javlja AFP.

U Donjem domu, koji predvode demokrate, glasalo se 228 za prema 164 glasa protiv, a nacrt je podržalo samo pet republikanaca i jedan nezavisni poslanik, dok je protiv je glasalo i šest demokrata.

Nacrt zakona treba da odobri i Senat, koji kontrolišu republikanci.

Ako bude usvojem, zakon bi na saveznom nivou SAD dekriminalizovao posedovanje marihuane koju Agencija za suzbijanje narkotika (DEA) smatra podjednako opasnom drogom poput LSD, kokaina i heroina.

Konzumiranje marihuane iz medicinskih razloga legalno je u 33 od 50 država i u Vašingtonu, a za rekreativnu upotrebu u 11 država i u saveznoj prestonici.

Ovaj potez mogao bi mogao da otvori put za ponovnu procenu ranijih saveznih presuda u vezi korišćenja i posedovanja marihuane.

Tokom rasprave oni koji podržavaju zakon tvrdili su da su se osuđujuće presude za marihuanu pokazale kao „nerazumne i nepravedne“, i da upotreba marihuane ne treba da bude pravno pitanje već pitanje javnog zdravlja.

Protivnici zakona isticali su da je marihuana droga i da konzumiranje dovodi do povećanja smrtnih slučajeva.

Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuani NORML ističe da je ovo prvi put u zadnjih 50 godina da jedan dom Kongresa preispituje klasifikaciju marihuane.

“Ovo je istorijski trenutak”, rekla je uoči glasanja demokratska poslanica Havaja Tulsi Gabard. Ovo je “korak prema kraju skupog i destruktivnog američkog rata protiv droge koji obične Amerikance pretvara u kriminalce, razara porodice i uništava tolike živote”, rekla je ona.

Nedavne ankete pokazuju da više od dve trećine Amerikanaca odobrava legalizaciju marihuane.

Međutim, u praksi marihuana neće biti legalna u čitavoj zemlji jer su američke savezne države nadležne za donošenje zakona o suzbijanju narkotika.

Poslanici su zakon izglasali dva dana nakon što je odbor UN-a za opojne droge uklonio kanabis sa svoje liste najopasnijih droga na kojoj su među ostalim heroin i sintetičke droge.

Izvor: N1
Foto: Flickr.com/Lindsay Fox

YOU MAY LIKE