Connect with us

Istorija

IZBORNI VREMEPLOV: Evo kako su izgledale prve krađe glasova u Srbiji!

Published

on

Kako je dobar deo svoje istorije bila monarhija, najstariji izbori u Srbiji zapravo su parlamentarni tj. za Skupštinu.

U prvo vreme, glasalo se javno – birač bi došao na izborno mesto i tu se izjašnjavao po principu “koga hoće za poslanika”, a glasovi su se beležili i posle sabirali. Nije bio redak slučaj da jedan birač glasa za sve članove svog domaćinstva. Tek je ustavom iz 1888. godine uvedeno tajno glasanje kuglicama.

Priče o krađama na izborima u Srbiji stare su koliko i izbori, a niz neregularnosti primećen je još na prvom glasanju. Različite političke stranke su prisiljavale ljude da glasaju za njihovu izbornu listu, a na spisku su se nalazili i kandidati koji nisu imali zakonsko pravo da učestvuju u radu Skupštine.

Jednom kada je uvedeno “glasanje sa kuglicama” čuvari izbornih kutija su znali i da slažu za koju stranku čuvaju kutije, kako bi dobili veći broj glasova, a bilo je i skoro komičnih scena sa rupama u kutijama kako bi kuglice iz njih ispadale i onda se mogle iskoristiti za nekog drugog kandidata.

Ipak, dugi niz godina krađe na izborima zapravo nisu bile najveći problem! Mnogo veći nedostatak bila je činjenica da je pravo glasa nisu imali svi građani Srbije.

Izvor: Istorijski zabavnik Foto: Wikimedia Commons

Advertisement