Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph E
Humidity: 68%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 2
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
68/61°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

IZBORI U CRNOJ GORI: Pokret “Evropa sad” proglasio pobedu, slede DPS i Demokratski front, Dritan i Demokrate tek četvrti!

U Crnoj Gori održani vanredni parlamentarni izbori nakon čega će biti izabrana nova vlada. Biračka mesta su zatvorena u 20 časova. Prema podacima CDT-a na osnovu stoprocentno obrađenog uzorka, Pokret “Evropa sad” koju predvodi Milojko Spajić odnela je najviše glasova, 26 odsto.

Prema preliminarnim rezultatima, PES ima malu prednost u odnosu na DPS. Pretočeno u mandate razlika je jedan do dva mandata u skupštini, zavisno od izvora procena.

“Pokret Evropa sad je najjača politička stranka u Crnoj Gori nakon ovih izbora. Imaćemo najveći poslanički klub u skupštini i to će nam dati mogućnost da budemo glavni konstituent vlade Crne Gore. Predstaviću vam budućeg premijera Crne Gore Milojka Spajića”, rečeno je iz štaba ove partije.

Milojko Spajić istakao je da je ovo velika pobeda za njih.

“Ovo je velika pobjeda za Pokret “Evropa sad” i za našu listu. Od statusa vanparlamentarne stranke smo za manje od godinu dana postali najveća stranka u Crnoj Gori uprkos svim pritiscima kojima smo svjedočili ovih dana”, kazao je Spajić.

Izbori se održavaju posle manje od godinu dana pošto je pala vlada aktuelnog premijera Dritana Abazovića.

Vanredne parlamentarne izbore raspisao je 17. marta sada već bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a dan ranije raspustio je skupštinu. Pravo glasa na izborima ima 542.468 građana

U izbornom štabu koalicije Zajedno, okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS), slavi se uz muziku, dok je ispred Pokreta Evropa sada (PES) vatromet.

„Niko nije očekivao da će DPS biti blizu pokreta Evropa sada“, javio je reporter N1 iz Podgorice. „Prava slavljenička atmosfera u štabu DPS-a“, istakao je naš reporter.

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ – Demokratski front (DF)  nalazi se na trećem mestu sa osvojenih  15,1 odsto. Iz štaba kalicije “Hrabro se broji” u kojoj su Građanski pokret URA i Demokrate potvrdili su rezultate CDT-a da su osvojili 13 posto glasova i istakli da su zadovoljni rezultatima izbora.

“Četiri velike parlamentarne liste ulaze u parlament. Koalicija “Hrabro se broji” je osvojila 12 poslaničkih mandata. To je rast od dva procenta u odnosu na predsedničke izbore. Naš rezultat je na nivou naših očekivanja i istraživanja. Ovaj rezultat je ostvaren u konkurenciji Pokreta Evropa sad koji je bio naš direkni konkurent u politčkom centru”, ističe ova koalicija.

“Večeras je pobedila evropska, građanska i ekološka Crna Gora”, rekao je aktuelni premijer Dritan Abazović posle objavljivanja preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora. On je istakao da su se izbori održali u fer, demokratskoj atmosferi i da je Crna Gora prešla još jednu stepenicu u razvoju političke kulture.

“Cilj je da gradimo inkluzivno društvo, naša ruka pružena je svima onima koji našu zemlju vide u EU za četiri godine”, poručio je Abazović.

Izvor/Foto: N1

YOU MAY LIKE