Chicago, IL
63°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph SE
Humidity: 43%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
54°F
54°F
52°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

IZ ČIKAGA DO LIGE ŠAMPIONA, DEČJIM KORACIMA: Fudbalska škola “Crvene zvezde” počela sa radom, pali prvi golovi, driblinzi, klizeći…! (VIDEO+FOTO GALERIJA)

Čuju se naizmenično: “run”, “dodaj”, “give me”, “šutiraj”…sve se sklapa u jednu graju, bezbrižnu, dečju. I nema podela na devojčice i dečake. Na naše i njihove. Mihajlo navija za Zvezdu, voli Marka Marina i da daje golove. Danas je zabio dva! Vladimir ne krije da su mu draže crno-bele boje. Hoće da bude golman. Onaj “pravi”…

I dok njihovi stariji klupski drugovi ovih dana utiru put ka Ligi šampiona protiv Skandinavaca, podmladak Crvene Zvezde u Čikagu tek pravi prve, pomalo nesigurne korake u kopačkama.

Oni sitni, a igralište dugačko, nikad duže. Ali kad mali Nikola sa velikom, žarkom željom (4) zašprinta po zelenom terenu, čini se da ništa nije nedostižno i nemoguće. Ovi oko njega su stariji, koraci im duži, ali želja pobeđuje. Dva gola. I zagrljaj ponosne majke Nevene. Dok se kraj nogu muva majušna Nikolina, koja čeka da napuni četiri godine pa da i ona pojuri za starijim burazerom.

KO PRAVI FUDBALERI: Vežba koordinacije i brzine

Fudbalska škola FK “Crvena zvezda Čikago” nedavno je počela sa radom a po terenu već trčkara dvadesetak klinaca, dečaka i devojčica, koji jure, smeju se, viču. Čuju se naizmenično: “run”, “dodaj”, “go”, “give me”, “šutiraj”…sve se sklapa u jednu graju one dečje igre kakvu mi stariji pamtimo iz školskih dana.

I nema podela na dečake i devojčice. Na naše i njihove.

Mihajlo navija za Zvezdu, voli Marka Marina i da daje golove. Danas je zabio dva! Vladimir ne krije da su mu draže crno-bele boje. Hoće da bude golman. Onaj “pravi”…

KAD MOGU AMERI…

Na kraju treninga – zbor. Kao kod velikih fudbalera, ili musketara. Svi u krug, ruka na ruku i…pozdrav!

Razgovaramo sa ljudima koji vode ove mališane, stručnim štabom od tri člana: Milošem Bajićem, Draganom Marinkovićem i Aleksandrom Radojevićem. Pitamo ko je došao na ideju da srpskoj deci u ovom delu Amerike omogući da nose dres Crvene zvezde. Onaj mali, dok ne porastu do onog pravog, seniorskog.

A KAD MOGU DEČACI: Što ne bi mogle i devojčice

I dobijamo odgovor. Miloš Bajić se već deset godina profesionalno bavi fudbalom kao trener, a već četiri ima svoju školu fudbala u centru Čikaga, sa oko 300 dece, uglavnom malih Amerikanaca. A kad već uči fudbalu njih, zašto ne bi to radio i sa malim Srbima…

STRUČNI ŠTAB: Aleksandar, Miloš i Dragan

-Pošto imamo iskustvo, pomislio sam da bi bilo lepo okupiti našu, srpsku decu, na jednom mestu, pod imenom koji svi prepoznaju. Pozvao sam ljude iz Zvezde koji su bili oduševljeni idejom, tako da smo se brzo dogovorili. Dobili smo licencu, tako da je “FK Crvena zvezda Čikago” sada deo velike crveno-bele porodice, radimo po istom programu po kome rade deca u Srbiji, programu koji je u prošlosti izrodio velike zvezde našeg fudbala, a nadamo se da će se u skorijoj budućnosti neka nova Zvezdina zvezda pojaviti upravo ovde, u Čikagu.

BRZI NAPREDAK

Da li ste zadovoljni odzivom?

-Iskren da budem, pošto je sezona godišnjih odmora u jeku i mnogo ljudi sa porodicama je otputovalo iz grada, veoma sam zadovoljan interesovanjem. Očekujem da nam se puno više dece priključi od septembra, kada prođu odmori, mada ćemo raditi punom parom i tokom letnjih meseci, tako da svi zainteresovani mogu da nam se jave. Očekujem da se ova priča proširi i dalje, jer je program zaista odličan i deca brzo napreduju, to je vidljivo golim okom posle nekoliko treninga.

STRUČNI ŠTAB: Aleksandar Radojević, Miloš Bajić i Dragan Marinković

Da li je ideja prvenstveno da deca negde provedu slobodno vreme, bave se fizičkim aktivnostima ili imate i neke takmičarske ciljeve i ambicije.

-Za sada još uvek prikupljamo decu, učimo neke osnovne stvari, a vremenom, kada se taj broj poveća, imaćemo u svakom godištu dovoljno dece za pravljenje timova koji će učestvovati u takmičenjima, kaže Dragan Marinković, a Miloš dodaje:

-Posle izvesnog vremena pravi se selekcija prema godištu i talentu, deca se svrstavaju u grupe i nastavljaju uigravanje. Što više dece bude, biće lakše da se formiraju dobre ekipe koje će moći da se takmiče sa vršnjacima iz Čikago Fire, North Wind, City i drugih lokalnih timova.

Nalazimo se na Norridgu, da li postoje još neke lokacije gde će se održavati treninzi?

-Već postoje tri lokacije, a to su, pored ove, i Chicago City North (Edgwater) i u samom centru grada, u Skinner parku (West Loop).

PRVO IGRA, ONDA TAKTIKA

Na čemu insistirate u samom početku, da li na igri s obzirom da među polaznicima ima i onih najmlađih (4 godine) ili odmah ulazite u domen tehnike.

-Zavisi od godišta. Za one najmlađe je to uglavnom igra u kojoj ih kroz druženje sa vršnjacima polako usmeravamo. Kasnije, kako sazrevaju, postaju spremniji i za neke tehničke i taktičke stvari, kada ih polako pripremamo za takmičenja.

Komunicirate sa decom dvojezično, na srpskom i engleskom. Razlog za to je, pretpostavljam, to štočinjenica da ne govore sva deca srpski…

-Dosta dece ne govore srpski u porodici, pa se onda prilagođavamo prema svakom detetu, nastojimo da se oni prijatno osećaju i da nemaju nikakvih prepreka da se druže, igraju i nešto nauče. Ne forsiramo ih, upoznajemo se i kada vidimo šta im prija, gledamo da im izađemo u susret, kažu Miloš i Dragan.

PALE I PRVE IZJAVE: Buduće zvezde pred kamerama Serbian Timesa

-Takođe, neki roditelji nam se obrate kada dovedu decu, traže da sa njima govorimo na engleskom ili srpskom, tako da gledamo da svima ugodimo, jer je najvažnije da se deca osećaju prijatno, ističe Aleksandar Radojević.

Može se reći da je druženje sa decom koja dobro znaju da govore srpski i dobra prilika da bolje nauče jezik…

-Svakako, to nam je jedan od ciljeva. Da pored sporta i zdravog tela očuvamo i zdrav duh, srpski jezik i kulturu.

PO PRVI PUT U ČIKAGU

Uskoro ovde očekujete goste iz Beograda, iz fudbalskog kluba Crvena zvezda… o čemu se radi?

-Od 26-30. avgusta će u Čikagu po prvi put biti održan Fudbalski kamp “Crvene zvezde”, za decu od 5 do 16 godina, u centru grada, u Skinner Parku. Dolaze nam najbolji Zvezdini treneri za mlađe kategorije, petočlana delegacija, biće tu direktor omladinske škole Dragan Mladenović, bivši reprezentativac Jugoslavije, fudbaler Zvezde i Glazgov Rendžersa, zatim direktor Kampova Vladimir Cvetičanin, te treneri Milan Savković, Uroš Urošević i Nikola Šerpak.

ZA MIHAJLA NEMA PREPREKA: Prve stvari se nauče kroz igru

Da li će na kampu moći da učestvuju i deca koja do sada nisu prisustvovala treninzima?

-Naravno. Ima dosta dece koja žive u Viskonsinu i Indijani a želela bi da prisustvuju kampu. Imamo čak najave iz Kanade da će roditelji dovesti decu, a nama ne preostaje ništa drugo nego da im obezbedimo najbolje moguće uslove i treninge. Ovom prilikom pozivamo sve roditelje i decu koja žele da učestvuju na kampu da dođu, za više informacija mogu da nam pišu na mejl camps@fcredstarchicago.com ili da se jave na telefon: 312-450- 0861.

Iz škole poručuju da, iako ona nosi ime “Crvene zvezde”, dobrodošli su sva deca, bez obzira za koji klub navijaju. Dakle…Partizanovci, navijači Vojvodine, Radničkog iz Niša i ostali – vrata su vam otvorena!

Piše: Antonije Kovačević Foto&Video: Goran Pikula i Red star (Deniz Bajić)

YOU MAY LIKE