Chicago
72°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 39%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 7
TueWedThu
81/63°F
82/66°F
81/63°F

Published 4 years ago

By admin

IVICA DAČIĆ: Organizovaću Srbe u Americi da glasaju za Trampa

“Kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji, kaže šef diplomatije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima u toj zemlji glasaju za Donalda Trampa.

Dačić je za “Srpski telegraf” rekao da ako budemo pametni, to će nam stvoriti bolju poziciju u novoj administraciji u Vašingtonu.

Kako list piše, to će biti samo deo snažne diplomatske ofanzive koju Srbija od jeseni pokreće po pitanju Kosova, pre svega u Americi.

POSTOJI VOLJA U VAŠINGTONU

Plan je da se dodatno promovišu istina o Kosovu i naši stavovi o južnoj pokrajini, a strategija delovanja usmerena je u dva pravca.

Kako kažu sagovornici lista iz vrha vlasti, procenjeno je da je sada pravi trenutak za delovanje s obzirom na to da su sledeće godine predsednički izbori u SAD i da će se po svemu sudeći voditi bitka za svaki glas.

“Srbija je sada u mnogo boljoj poziciji nego što je bila ranijih godina. Sada u Vašingtonu postoji volja da se saslušaju naši stavovi. Međutim, to ne znači da ćemo se na tome zaustaviti, već ćemo intenzivirati napore da ojačamo naše pozicije, da povećamo broj prijatelja koje imamo u Americi, da što više senatora i kongresmena, ljudi na čelnim pozicijama, bude uz nas”, ističe Dačić.

Prema njegovim rečima, Amerika ulazi u izbornu godinu i to je prilika koju moramo da iskoristimo.

DAČIĆEVA DIPLOMATIJA: Ministar inostranih poslova Srbije sa predsednikom SAD u UN

“Konkretno, kao ministar spoljnih poslova organizovaću da formalizujemo podršku Trampu na sledećim izborima. Srbi u Americi ionako glasaju za Trampa. Ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji. Svojevremeno su to uradili Albanci, objedinili su glasove njihove dijaspore, koja listom glasa za jednog kandidata.

ALBANSKI I SRPSKI LOBISTI

Primera radi, Engel, koji je njihov lobista, godinama ima stalnu bazu sigurnih albanskih glasova i ne treba da čudi što zdušno brani interese Albanaca, jer su mu ti glasovi važni za izbor na funkciju. Istu stvar moramo i mi da uradimo, da krenemo u ofanzivu da na sledećim izborima Srbi pomognu Trampu da se to jasno vidi, što će državi i interesima za koje se bori biti od znatne pomoći”, ističe Dačić.

U SAD, inače, živi oko 650.000 Srba, navodi list.

Drugi deo plana je aktivna uloga Srbije u američkom kongresu preko šefa srpskog kokusa Stiva Stajversa, kongresmena iz Ohaja, pošto on ima odlične veze i aktivan je u lobiranju za srpske interese.

“Stiv Stajvers je odličan za taj posao, bori se, ima puno energije i sjajne kontakte među republikancima. Ideja je da organizujemo uskoro slušanje u Kongresu i da pozovemo čak i kongresmena Eliota Engela da čuje i vidi tačne podatke o tome koliko je Srba ubijeno na KIM, koliko je žena silovano. Do sada se čula samo jedna strana priče i zato moramo da budemo aktivniji”, rekao je jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i potpredsednik skupštine Vladimir Marinković.

Izvor: B92 Foto: TV printscreen

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!