Chicago, IL
63°
Fair
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 15mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
61°F
59°F
52°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

IVANJIČKI ROBOTI OSVOJILI ZAGREB: Zlatna medalja za srpsku inovatorku i njene učenike u Hrvatskoj! (FOTO)

Za profesorku tehnike i informatike iz Ivanjice, Milkicu Кostić Zlatić, čula je čitava Srbija ali i region, jer je ona jedina žena u našoj zemlji koja je napravila dva robota i ruši predrasude kad su inovacije iz oblasti veštačke inteligencije u pitanju. Sa svojim robotima Helgom i Lo učestvovala je na Međunarodnom takmičenju inovacija “Inova” u Zagrebu i ova Srpkinja oduvala je konkurenciju osvojivši zlatnu medalju.

“U Zagrebu na “INOVI” pokazali smo našu pamet i naše znanje. Inače, aktivno učestvujem u aktivnostima promocije i popularizacije nauke među decom. Bilo je ukupno prijavljeno 293 inovacije i takamičenje je bilo rangirano na osnovne, srednje škole i fakultete. Žiri, koji je ocenjivao radove učenika sa velikim oduševljenjem je upoznao naše robote „Helgu i Lo“ koji rade zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i veštačkim čulima i okitili smo se za nas veoma važnim zlatom”, kaže za RINU Milkica.

Sa njom su na ovom prestižnom takmičenju bili i Ivan Topalović učenik 7. razreda i Кatarina Lojanica učenica 8. razreda Osnovne škole iz Ivanjice. Oni su najbolji dokaz da sva angažovanost i požrtvovanost koju profesorka Кostić Zlatić ulaže u rad sa njima i te kako daju rezultat. Roboti Helga i Lo pokorili su Zagreb.

“Robot „Helga“ je automatizovana tehnološka inovacija koja podseća na humanoidnog robota, koji interaktivno mogu da komuniciraju sa ljudima iz svog okruženja. Funkcioniše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji za decu i veštačkim čulima. Može biti asistent-saradnik nastavniku u nastavi i koristi sintetizovan govor, a njom se upravlja bežično na daljinu preko računara, tableta ili mobilnog telefona pomoću interfejsa. Njana sestra bliznakinja robot „Lo“ takođe podseća na humanoidnog robota i obavlja neke radnje koje sliče radnjama čoveka. Može da priča na različitim jezicima koristeći sintetizovan govor, pomera rukeu zglobu lakta , pomera glavu,, peva, komunicira sa ljudima i daje odgovore na postavljena pitanja”, pojašnjava svoje izume profesorka Кostić Zlatić.

Međunarodno takmičenja inovacija u Zagrebu se održava već 22 godine, a srpski predstvanici su pri odlasku imali veliku podršku Кabineta premijerke Ane Brnabić, Instituta za veštačku inteligenciju i prof. doktora Branislava Кisačanina, NTP-a Čačka i Opštine Ivanjica.

“Svaka podrška nam mnogo znači i otkako je došlo do takve sjajne saradnje u Osnovnim školama se aktivno priča o veštačkoj inteligenciji za decu. Očekujemo i naredna takmičenja i još uspeha na daljem radu”, poručuje srpska inovatorka.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE