Published 1 month ago

By Serbian Times

ISTORIJSKI TRENUTAK: Ruska stanica “Luna 25” poslala prve slike puta ka Mesecu! (FOTO)

Institut za kosmička istraživanja (IKI) Ruske akademije nauka (RAN) objavio je na svom sajtu prve snimke sa automatske stanice „Luna 25“ koja se nalazi na letu ka prirodnom satelitu Zemlje – Mesecu.

„Kamere službenog televizijskog sistema ‘Luna’ STS-L su zabeležile prve snimke iz svemira koje će ući u istoriju domaće kosmonautike. Na ovim slikama se vide elementi konstrukcije aparata ‘Luna-25’ iza koje se nalazi Zemlja. Od nje smo zauvek odleteli i vidimo Mesec, na koji ćemo uskoro doleteti. Na trećoj slici se vidi amblem misije i aparat“, navodi se u saopštenju IKI RAN.

U Institutu su dodali da je ekspresna analiza telemetrije i podataka merenja naučnih aparata je završena, svi aparati su pokazali potpunu sposobnost da rade i da su spremni da istraže Mesec. Istakli su da su njihovi analogni i digitalni čvorovi i blokovi uspešno obavili sve zadatke.

Ovo je prva misija na Mesec u istoriji savremene Rusije. Prethodna, sovjetska stanica „Luna 24“, poslata je 1976. godine. Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

Generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov najavio je da će automatsku stanicu „Luna 26“ lansirati 2027. godine, „Luna 27“ – 2028. godine i „Luna 28“ posle 2030. godine.

PROČITAJTE VIŠE:

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA RUSIJU: Roskosmos lansirao prvu lunarnu stanicu u orbitu! (VIDEO)

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U DAGESTANU: Plamen progutao zgradu, poginulo više od 27 osoba, među njima i troje dece! (VIDEO)

OVO JE PRAVI HEROJ SA PLAŽE JAZ! Bogdan spasao život davljeniku reanimacijom: “Isplatilo se ići na kurs Prve pomoći!”

Izvor: Kurir
Foto: EPA/Roscosmos State Space Corporat

YOU MAY LIKE