Chicago, IL
36°
Cloudy
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 27°F
Wind: 17mph NNE
Humidity: 80%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
32°F
30°F
30°F
30°F
30°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 52°F
64°F / 30°F
36°F / 27°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ISTORIJSKI DOGAĐAJI ILI PROVOKACIJA? Sporne freske u Rožajama biće prekrečene! (FOTO)

Sporne ikone i freske u crkvi Ružica u Rožajama biće promenjene, odlučeno na sastanku predsednika Skupštine opštine Rožaje i predstavnika klubova političkih subjekata u toj lokalnoj samoupravi, objavila je u ponedeljak uveče podgorička Pobjeda.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić pozvao je na osudu motiva sa freski u pravoslavnoj crkvi u Rožajama, a reagovale su i nevladine organizacije i pojedine opozicione stranke koje su saopštile da je reč o govoru mržnje.

Paroh Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Rožajama Slobodan Radojević izjavio je da su na freskama u rožajskoj crkvi prikazani „istorijski događaji“ koji su se desili 1684. godine i za vreme Drugog svetskog rata.

U pravoslavnoj crkvi Ružici u Rožajama, restauriranoj 2021. godine, na freskama su prikazani ljudi u bošnjačkim i turskim nošnjama kako učestvuju u paljenju crkve i s noževima stoje iznad kolevke u kojoj se nalazi beba.

Radojević je za podgoričke Vijesti rekao da su Turci porušili crkvu Ružicu 1684. godine i da je ta scena prikazana na jednom zidu, dok je na drugom oslikano stradanje dece iz porodice Bulatović i njihove majke 1943. godine kada su u Bijeloj Crkvi i Bukovici 58 žena, dece i staraca ubili komšije muslimani iz Biševa.

„O ovom zločinu presudu je donelo Osnovo državno tužilaštvo iz Bijelog Polja (presuda se nalazi u našem posedu), ali nikada niko od osuđenih nije odležao svoju kaznu“, rekao je Radojević navodeći da su presude „držane u tajnosti“.

PROČITAJTE VIŠE:

Kako je dodao, jedini razlog zbog kojeg su te scene oslikane je taj što je srpski narod u Rožajama „hteo da sačuva od zaborava svoje žrtve“.

Crnogorski mediji su objavili da su obnovu crkve pomogli i Rožajci muslimani koji žive u intostranstvu. Među njima se posebno istakao jedan koji je za ikonopis donirao 2.000 evra.

POVEZANE TEME:

KINESKINJA POD OSTROGOM PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Celivala mošti i dobila ime Vasilija!

CRNOGORAC DAO OTKAZ U OPŠTINI, RAZLOG NEVEROVATAN: Napustio posao jer ništa nije radio!

PRAVDA JE ZADOVOLJENA: Vladika Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni svih optužbi!

Izvor: N1
Foto: Printscreen Twitter @Binokardovic

YOU MAY LIKE