Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 41°F
Ветар: 6mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.89"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/39°F
41/32°F
43/34°F

Published 1 godina ranije

By admin

“ISTORIJA JE UČITELJICA ŽIVOTA, MORATE JE UČITI I VOLETI”: Upoznajte Dušana Jovića – mladog genijalca kojim se ponosimo!

Talentovani, mladi, uspešni i puni elana za dalji razvoj i usavršavanje u oblastima koje vole i koje ih interesuju. Da, pričamo o mladim talentima Regionalnog centra za mlade talente u Beogradu i o njihovom marljivom trudu i radu da postignu, dostignu, učine našu zemlju ponosnom i velikom, ali i sebe i svoje bližnje.

Premda su mladi, i možda još uvek ne znaju šta je ono što ih zanima i čime bi u budućnosti želeli da se bave, ovi mladi naučnici naše prestonice već sada mogu da vam jasno i glasno kažu, da, baš ovim želim da se bavim i stvaram velika dela i uspehe. 

Takav je stav naših mladih genijalaca iz regionalnog centra za talente u Beogradu.

Baš ovaj centar, kao i njegov sistem nastavnika, profesora, mentora izrodio je momke i devojke, dečake i devojčice o kojima ceo Beograd, ali i Srbija sa ponosom priča i piše. Svojom stručnošću, posvećenim radom i dobrim, prijateljskim pristupom deci, ostvaruju kontakt sa njima, procenjuju ih i smeštaju u grupe koje se bave određenom oblašću, podstiču ih da rade na sebi, svom znanju, napretku, daju im vetar u leđa i podrška su im, ali i izvor svih informacija i saznanja koji ove mlade ljude oblikuje u prave male ljude sa velikim znanjem.

Baš jedan ovakav malac genijalac, Dušan Jović podelio je svoju priču, iskustvo iz Centra za talente, ispričao kakvo je druženje u okviru Centra, pričao je o svojim pobedama, nagradama, istraživačkom radu i planovima za budućnost.

Na samom početku razgovora Dušan Jović ističe da je osnovno obrazovanje završio u Grockoj nakon čega upisuju osnovnu muzičku školu, takođe u Grockoj na odseku za harmoniku. Kada je reč o srednjem stručnom obrazovanju, Dušan nakon završene osnovne škole, kao i muzičke, upisuje Gimnaziju u Grockoj, društveno-jezički smer, u kojoj ostvaruje neverovatan uspeh da bi na kraju ove godine postao student Pravnog fakulteta u Beogradu.

Kada je reč o radu u Centru za mlade talente u Beogradu, Dušan Jović ističe da se prošle godine bavio istraživanjem kasno-rimske grobnice u Brestoviku, a ove godine posvetio se istraživačkom radu o Ustavu iz 1931. godine “Kraj ili učvršćivanje jedne vlasti”. 

– Za temu “Zaštita kasno-rimskog carstva u Brestoviku” opredelio sam se zbog toga što sam i sam iz Brestovika pa sam hteo da obradim jednu lokal patriotsku temu, da tako kažem, i da široj javnosti približim taj spomenik kulture koji nije toliko obrađen i dostupan ljudima kroz medije i literaturu. Dok sam se za temu “Ustav iz 1931. godine” opredelio pre svega zato što želim da se bavim pravom u budućnosti, te sam želeo da spojim lepo i korisno, odnosno istoriju i pravo – objašnjava Dušan Jović, mladi genijalac, svoju ljubav prema istoriji i naučnim radovima.

Na pitanje šta je izvor njegovih saznanja, od koga traži podršku i pomoć prilikom pisanja, Dušan objašnjava:

– Ove godine sam stupio u kontkat sa Pravnim fakultetom, pre svega sa gospođom Ninom Kršljanin koja je na katedri za Srpsku pravnu istoriju koja mi je mnogo pomogla da realizujem istraživanja na temu “Ustav iz 1931. godine”. Pored nje, većina ljudi kojima sam se obratio za pomoć bili su radi da mi izađu u susret, ali je isto tako bilo i onih koji nisu želeli da se posvete jednom mladom momku, istraživaču u tom mom projektu, ali ja im ne zameram – rekao je Dušan sa velikim osmehom na licu.

Mladi genijalac Dušan Jović osvrnuo se i na podršku koju dobija iz Centra za mlade talente, od svog mentora, ali i ostalih profesora rekavši da im je veoma zahvalan što uvek imaju vremena da daju adekvatan odgovor i posavetuju ga, kao i gospođi Nini Kršljanin čija mu podrška mnogo znači.

– Pored mojih profesora i mentora, mnogo mi znači podrška mojih roditelja, drugara i profesora koji su me bodrili tokom takmičenja kako prošlogodišnjih i ovogodišnjih. Imam i veliku podršku prijatelja što mi mnogo znači. Oni razumeju da je bavljenje istorijom, i pisanjem jednog istraživačkog rada dosta komplikovano tako da uvek imaju razumevanja po svim pitanjima našeg druženja – rekao Dušan Jović.

Dušan Jović, mladi genijalac iz Centra za talente u Beogradu ima samo jednu poruku za sve svoje vršnjake, a to je da je istorija učiteljica života i da se mora učiti i znati, ali i voleti.

Izvor: Srbija Danas Foto: Printscreen / Srbija Danas

YOU MAY LIKE