Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By admin

ISPRED HRAMA SVETOG SAVE IZLOMLJENA ČESNICA OD 7.000 DELOVA: Najmlađi dobili paketiće

Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru izlomljena je česnica od 7.000 delova i podeljeni su paketići. Vlladika Stefan služio Božićnu liturgiju.

Vernici su se okupili u Hramu Svetog Save, gde od 9 časova vladika Stefan uz sasluženje beogradskih sveštenika služio Božićnu liturgiju.

Posle liturgije, ispred Hrama organizovano je tradicinalno lomljenje česnice i to nakon dve godine pauze zbog pandemije. 

Česnica ima više od 7.000 delova, i u njoj su skrivena 33 zlatna dukata. 

Teška je više od 250 kilograma, prečnika četiri metra. Testo je od sinoć u 18 časova mesilo sedam majstora pekare AS Braća Stanković.

Mališanima su ispred Hrama podeljeni i paketići.

Božićnoj liturgiji i lomljenju česnice prethodila je ponoćna liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije, ali i paljenje badnjaka ispred Hrama, kome je prisustvovao veliki broj vernika.

Takva atmosfera bila je i u hramovima i crkava širom zemlje gde su se vrenici okupili oko zapaljene vatre koja simbolizuje očišćenje i zajedništvo, prosperitet i zdravlje.

Ozdravljenje planete od koronavirusa prošle godine bila je jedna od centralnih poruka Božićne poslanice patrijarha srpskog, dok je ovogodišnja poslanica pre svega posvećena molitvi za mir i slobodu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Poslanicom se patrijarh, takođe, moli za povratak mira u područja zahvaćena ratnim sukobom između Rusa i Ukrajinaca, kako bi se svi izbegli vratili u svoje domove, a gradovi obnovili.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić danas proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Izvor: RTS
Foto: RTS/ALO

YOU MAY LIKE