Connect with us

Istorija

ISPOVEST PREŽIVELOG IZ USTAŠKOG LOGORA: U NDH je bilo na hiljade manjih Jasenovaca!

Published

on

U logoru Jastrebarsko, Ustaše su dovodile decu od jedne do 14 godina. Zbog bolesti, gladi i maltretiranja od strane opatica, odnosno časnih sestara, svakog dana je umiralo deset do 12 dece, a među njima i bebe.

Deo dece, od šest do devet godina, među kojima sam i sam bio, izdvajali su i prevaspitavali u “ustaškom duhu” i nasilno pokrštavali, oblačili ustaške uniforme, učili nas ustaškim pesmama i svakodnevno vodili u crkve kako bismo učili o novoj veri.”

Ovako započinje svoju ispovest za “Glas Srpske” 80-godišnji Gojko Rončević Mraović, koji je bio među decom koja su na svojoj koži osetila ustaški teror i maltretiranje u logoru za decu Jasenovac-Jastrebarsko. To je bio jedan od hrvatskih logora za decu, po čemu su bili jedinstveni čak i u odnosu na Nemce, a u kome je umoreno 19.432. dece mlađe od 14 godina.

On danas živi u Beogradu, jedan je od poslednjih svedoka ustaških užasa i terora ćutnje i skrivanja istine proteklih decenija. Ova starina nosi žig najmračnijih vremena ljudskog roda, a istinu nikada nije držao u sebi, već je celom svetu nastojao da ispriča kroz šta je prolazio samo zato što je Srbin.

“Ustaše su brutalno ubile 30 članova moje bliže i dalje porodice. Sve kuće u mom selu Trstenica 45 kilometara južno od Zagreba bile su spaljene, a stanovništvo masakrirano. Krajem 1941. stradala je moja uža porodica, otac, majka, dva brata i sestra. Mene su nakon toga odveli u logor za decu Jastrebarsko, gde su inače dovođena deca ubijenih roditelja sa čitavog prostora NDH. Srpski partizani s Korduna 26. avgusta 1942. godine oslobodili su nas iz logora, a ja sam došao u Srbiju”, priča Rončević Mraović.

Njegovu životnu priču imali su priliku da slušaju mnogi, od Njujorka do Jerusalima, a svedočenje Rončevića za svoje radove koristio je i njegov veliki prijatelj Gideon Grajf. Iako je i sam doživio pakao ustaških logora, Gojko je veliki deo života proučavao istorijske spise i podatke, a pomogao je mnogim naučnicima u tome da se istina o genocidu nad Srbima pročuje na svim meridijanima.

“Prema Srbima vršen je sistemski genocid, proklamovan od strane Mile Budaka koji je plasirao poznatu tezu trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu proterati. Počeo je progon i pogrom srpskog, jevrejskog i romskog stanovništva. Progonitelji nisu bili okupatori, već prvi susedi, hrvatski zlikovci, ustaše, uz svesrdnu pomoć katoličkog i islamskog klera. Bez ikakvog povoda i razloga, napadali su, pljačkali, ubijali i palili sva srpska sela u koja su ušli”, kaže Rončević Mraović.

On dodaje da su razmere ustaških zločina ogromne, da je na teritoriji NDH bilo hiljade manjih Jasenovaca.

“Navešću samo jedan primer ustaškog varvarstva koji se desio u pravoslavnoj crkvi u Glini, 3. avgusta 1941. godine kada je na prevaru, pod izgovorom da ih vode na pokrštavanje u katoličanstvo, zaklano 1.030 ljudi, a u sedam navrata ukupno 1.700, među kojima je i devet članova iz moje familije Mraović. Iz crkve su tekli potoci srpske krvi. Leševi su bačeni u jame u okolini Gline”, kaže Rončević Mraović.

Ovaj bistri starac nikada nije želio da se njegova sudbina koristi u svrhu njegove lične promocije.

“Mislim da pojedinačne slučajeve i sudbinu, ma koliko bila tragična ne treba previše isticati, zato što je stotine hiljada naših ljudi skončalo pod najtežim mukama, a da im se ni ime ne zna, na mestima gde su živi zavideli mrtvima. Zato je vrlo važno da mlade generacije neguju kulturu sećanja na sve žrtve genocida”, zaključuje Rončević Mraović.

Gojko Rončević kaže da sve ono što ustaše nisu završile tokom Drugog svetskog rata nastavila je Hrvatska tokom ratnih sukoba devedesetih godina.

“Moje selo Trstenica pred Drugi svetski rat imalo je 954 stanovnika, posle rata 623, a da li znate koliko ima danas? Jedna porodica sa tri člana. Slična situacija je na prostoru Korduna, Banije, Like, Slavonije, etnički su potpuno očišćeni”, ističe Rončević.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Izvor: Glas Srpske
Foto: Printscreen YouTube / Jutarnji Program TV HAPPY

Advertisement