Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 92%
Pressure: 30.13"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

ISPOVEST MAJKE MALOG LAVA: Verujemo našim lekarima i nadamo se najboljem, on se dobro oseća, veseo je i razigran!

Dvogodišnji Lav Teodorović iz Novog Sada, koji boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 2, je prvi u Srbiji primio genetsku terapiju “zolgensma” u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, a njegova mama kaže da se oseća dobro i da je danas veseo i razigran.

Da bi se primio ovaj, jedan od najskupljih na svetu, do sada su mališani i njihovi roditelji morali da idu u inostranstvo, tako da je on prvi pacijent koji je terapiju primio u našoj zemlji.

Lavova mama Sonja Teodorović kaže da se on oseća odlično, da je sve fenomenalno podneo. „Trenutno je veseo i razigran, i mi sa njima“, navela je.

Govoreći o proceduri lečenja, rekla je da su sada u strogoj izolaciji i da se u ovoj fazi prate nuspojave. Izašli su juče pre podne iz bolnice.

„Dogovoreno je da u utorak idemo na prvu kontrolu, nadamo se najboljem“, navela je. Zatim se, kako prenosi, kreće sa fizikalnom terapijom u kućnim uslovima. Nada se da će Lav da počne da vežba već sutra.

PROČITAJTE VIŠE:

„Usmeravamo sve snage na to, uz to nema više ništa… Ja se nadam najboljim mogućim rezultatima i verujem da će tako i biti“, kaže Sonja Teodorović.

Na pitanje koliko im je olakšalo to što se lek prima u Srbiji, Sonja kaže – mnogo. „Kad ste u svojoj zemlji, osećate se sigurnije nego bilo gde drugde, barem ja. Verujemo i cenimo naše lekare, zatim nemamo troškove putovanja, boravka u inostranstvu i mnogo je lakše“, ističe.

Ona ukazuje na to koliko je važna stvar što je najavljeno da se od septembra uvodi obavezan skrining na SMA i što će terapija zolgensmom biti o trošku RFZO. „Skrining je revolucija koja će promeniti tok života budućih roditelja koji će potencijalno imati problem kao mi. Mislim da u budućnosti neće biti roditelja koji će biti u ovoj situaciji – ustanoviće se bolest na vreme i odrediti prava terapija i ta deca će biti kao i sva druga zdrava deca. Nadam se da neće biti ovakvih slučajeva“, rekla je i posavetovala sve buduće mame da uvek slušaju sebe i ne zanemaruju svoj instinkt, ukazujući na to koliko je teško bilo prepoznati Lavovu bolest.

Zahvalila se svim ljudima koji su im pružili podršku i ljubav, a i državi koja je omogućila da Lav primi lek.

POVEZANE TEME:

SUBOTIČKI HEROJI: Četvoro mališana prodaje limunadu da pomogne bolesnoj baki i samohranom ocu! (VIDEO)

PORODICA MOLI ZA POMOĆ: Živorad pre šest dana nestao u Parizu, pati od Alchajmerove bolesti!

SRPSKI RADNIK U NEMAČKOJ RAZOČARAN: Radio sam 14 sati dnevno uz uvrede i dobio otkaz jer sam jedan dan bio bolestan!

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Radio-televizija Vojvodine

YOU MAY LIKE