Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ISPOVEST HEROJA SA KOŠARA: Teže nam je palo povlačenje sa Kosmeta nego 62 dana bitke sa Albancima, NATO i Legijom stranaca! (VIDEO)

Na jučerašnji dan pre 23 godine počela je bitka za Košare, bitka koju su prozvali srpskim Termopilskim klancem, a u kojoj su se malobrojni vitezovi u uniformama vojske tadašnje SRJ, zajedno sa nekoliko ruskih dobrovoljaca, suprotstavili kudikamo nadmoćnijem neprijatelju, sastavljenom od terorističke OVK, albanske armije, NATO trupa i plaćenika iz Legije stranaca.

Bitka za vojnu karaulu Košare na granici Albanije i Srbije trebala je da traje kratko i da, po planovima NATO komande, bude uvod u kopnenu invaziju na prostore Kosova i Metohije i potpuno razbijanje snaga Vojske Jugoslavije.

Međutim, desilo se nešto potpuno neočekivano…

Oko 120 redovnih vojnika i oficira koji su se zatekli u Karauli zaustavilo je pešadijski napad 15 puta brojnijeg neprijatelja, potpomognutog artiljerijom albanske vojske i NATO avijacijom. Proveli su dva meseca pod neprekidnom neprijateljskom vatrom, bez sna, ponekad i bez municije, ali nisu ustuknuli ni jedan metar. Mnogi se nikada nisu vratili kućama, ali su preživeli uspeli da odbrane prag otadžbine i dočekaju potpisivanje Kumanovskog sporazuma.

Gost Serbian News USA je Ivan Dražić Draža, heroj Bitke za Košare i jedan od retkih preživelih boraca koji je na vatrenoj liniji na Košarama bio od prvog do poslednjeg dana.

“Tih dva meseca pamtiću čitav život, moju braću i saborce koji su dali život za otadžbinu…Nadam se da to što se desilo na Košarama nikad neće biti zaboravljeno, da njihova žrtva neće biti uzaludna”, kaže Ivan u ispovesti našem uredniku Antoniju Kovačeviću.

Pogledajte ceo intervju…

AUTOR: Antonije Kovačević MONTAŽA: Miloš Kerecki

Za najnovije informacije, ekskluzivne intervjue i zanimljive reportaže iz života dijaspore zapratite Serbian News USA jednim klikom OVDE!

YOU MAY LIKE