Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 12 months ago

By Antonije Kovačević

ISPOVEST HEROJA SA KOŠARA: Teže nam je palo povlačenje sa Kosmeta nego 62 dana bitke sa Albancima, NATO i Legijom stranaca! (VIDEO)

Na jučerašnji dan pre 23 godine počela je bitka za Košare, bitka koju su prozvali srpskim Termopilskim klancem, a u kojoj su se malobrojni vitezovi u uniformama vojske tadašnje SRJ, zajedno sa nekoliko ruskih dobrovoljaca, suprotstavili kudikamo nadmoćnijem neprijatelju, sastavljenom od terorističke OVK, albanske armije, NATO trupa i plaćenika iz Legije stranaca.

Bitka za vojnu karaulu Košare na granici Albanije i Srbije trebala je da traje kratko i da, po planovima NATO komande, bude uvod u kopnenu invaziju na prostore Kosova i Metohije i potpuno razbijanje snaga Vojske Jugoslavije.

Međutim, desilo se nešto potpuno neočekivano…

Oko 120 redovnih vojnika i oficira koji su se zatekli u Karauli zaustavilo je pešadijski napad 15 puta brojnijeg neprijatelja, potpomognutog artiljerijom albanske vojske i NATO avijacijom. Proveli su dva meseca pod neprekidnom neprijateljskom vatrom, bez sna, ponekad i bez municije, ali nisu ustuknuli ni jedan metar. Mnogi se nikada nisu vratili kućama, ali su preživeli uspeli da odbrane prag otadžbine i dočekaju potpisivanje Kumanovskog sporazuma.

Gost Serbian News USA je Ivan Dražić Draža, heroj Bitke za Košare i jedan od retkih preživelih boraca koji je na vatrenoj liniji na Košarama bio od prvog do poslednjeg dana.

“Tih dva meseca pamtiću čitav život, moju braću i saborce koji su dali život za otadžbinu…Nadam se da to što se desilo na Košarama nikad neće biti zaboravljeno, da njihova žrtva neće biti uzaludna”, kaže Ivan u ispovesti našem uredniku Antoniju Kovačeviću.

Pogledajte ceo intervju…

AUTOR: Antonije Kovačević MONTAŽA: Miloš Kerecki

Za najnovije informacije, ekskluzivne intervjue i zanimljive reportaže iz života dijaspore zapratite Serbian News USA jednim klikom OVDE!

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)