Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 45%
Pressure: 30"Hg
UV index: 4
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
63°F
64°F
63°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
70°F / 63°F
68°F / 50°F
59°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ISKORENILI KONZUMACIJU SUPSTANCI U ŠKOLAMA: Ovo je jedina zemlja na svetu u kojoj nema droge i alkohola kod mladih!

U priči o zloupotrebi alkohola i droga među mladima Island ima posebno mesto. Ova zemlja dugo važi za primer kako iskoreniti ove supstance u školama.

Naime, u poslednjih dvadesetak godina na Islandu je drastično smanjeno konzumiranje alkohola, droga i cigareta kod mladih nakon što su uvedene sistemske mere brige.

U anketama iz 1998. čak 42 odsto 15-godišnjaka i 16-godišnjaka iz ove zemlje odgovorilo je da u prethodnog meseca bar jednom bili pijani. Koliko su delotvorne bile mere vlade najbolje pokazuje činjenica da je u 2016. taj procenat spao na samo pet odsto. Broj korisnika marihuane ovog uzrasta smanjio se sa 17 na sedam odsto, a broj pušača sa 23 na samo tri.

Kako im je to uspelo?
Sve je počelo kad je Inga Dora Sigfusdotir, istraživačica sa Univerziteta na Islandu, saznala za aktivnosti američkog profesora psihologije Harvija Milkmana. Milkman je, naime, početkom devedesetih u svojoj doktorskoj disertaciji došao do zaključka da je odavanje porocima kod mladih posledica pokušaja da se izbore sa stresom.

Nakon objavljivanja pomenute doktorske disertacije, profesora je angažovao Nacionalni institut za bolesti zavisnosti od droga u SAD da kao jedan od istraživača pomogne u sistemskom rešavanju problema zavisnosti dobijanjem odgovora na sledeća pitanja:

Zašto mladi počinju sa upotrebom droga?

Zašto nastavljaju da ih koriste?

Kada mladi dolaze do stadijuma da postaju zavisni od droga?

Kada prestaju da koriste droge?

Kada se ponovo vraćaju drogama?

Rezultati ovog istraživanja doveli su do državnog granta od preko milion dolara, a tim novcem je 1992. finasiran projekat „Samo-otkrivanje“, koji je za osnovu imao potencijalno rešenje problema zavisnosti.

Istraživanje je pokazalo da razlozi za nastavak korišćenja supstanci koje vode u zavisnost imaju veze sa hemijskim promenama u mozgu koji generišu ove supstance. Zavisnost se razvija upravo željom za ponavljam tih promena u mozgu.

PROČITAJTE VIŠE:

NOVOPAZARCI 24H VOZILI BEZ STAJANJA: Upalili kamion i pravac za Tursku, ono što su videli kažu nikada neće zaboraviti!

CELA TURSKA APLAUDIRA: Baka (70) spašena nakon 122 sata pod ruševinama!

RADI U POŠTI, A U SLOBODNO VREME SE SLIKA SA TURISTIMA: Željko šeta Knezom i vodi posetioce u obilazak Beograda!

Izvor: N1
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE