Chicago
39°
Partly Cloudy
6:39 am7:11 pm CDT
Feels like: 39°F
Wind: 0mph SW
Humidity: 59%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 2
WedThuFri
37/27°F
50/46°F
61/36°F

Published 3 years ago

By admin

ISKON JE NAJJAČI BIK U SRBIJI: Izrađen je od milijardu godina starog brazilskog kamena (FOTO)

Specijalni rezervat prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice nadeleko poznat, kao izuzetna turistička atrakcija od skoro je dobio i svog novog čuvara – kamenog bika, simbolično nazvan Iskon, čija je figura izgrađena od kamena starog preko milijardu godina.

“Želeli smo da imamo prepoznatljiv simbol, u našem rezervatu nalazi se podolsko goveče, koje je najveći radnik među svim govedima i odlučili smo da to bude upravo bik u svojoj pravoj veličini, smešten u centralnom delu, kako bi svi posetioci mogli da ga vide, a i slikaju se sa njim, pošto svi znamo koliko je to danas popularno”, rekao je za RINU Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata Zasavica.

Izraditi ovog impozantnog kamenog bika nije bilo ni najmanje lako, a delo je poznatog vajara profesora Velimira Кaravelića koji iza sebe ima puno značajnih dela.

“Potraga za adekvatnim kamenom bila je veoma zanimljiva. Imali smo sreću da smo našli vrstu “gnajz” iz Brazila, koji se smatra najtvrđim kamenom koji je ikada ušao u Srbiju. Brodom je stigao do Italije, a kasnije šleperima do Zasavice, u težini od čak 22 tone, čvrstoće 8 stepeni, dok su kristali koji se nalaze po samoj steni tvrdoće čak 10 stepeni, što je svrstava u jednu od najčvršćih ruda na svetu. Tako da je Iskon simbol čvrstine, snage, plodnosti i dugotrajnosti. Alat sa kojim je profesor radio godinu dana nije mogao izdržati i kvario se kao od šale. Ali uz veliki napor i zahvaljujući pomoći naših meštana, uspeli smo da napravimo ovu impozantnu figuru”, priča Slobodan.

Jedinstveni rezervat prirode nalazi se na ušću Drine u Dunav i slučajno je otkriven pre dve decenije, kada je upravo Slobodan Simić, prvi zakoračio u ovu neprohodnu močvaru i otkrio Zasavicu, rečicu dugačku oko 15 kilometara u kojoj se krije pravo prirodno bogatstvo – ribe koje žive bez vode, biljke mesožderke, balkanski magarac i podolsko goveče.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
ANA JE SUPER-MAMA: Barata svim vrstama oružja, ima petoro dece i sva imaju neobična srpska imena! (VIDEO)