Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

IRAN I SAD RAZMENILI ZATVORENIKE: Odmrznuto 6 milijardi iranskog novca, Stejt department najavio ovo!

Pet iranskih državljana koji su bili pritvoreni u SAD oslobođeni su, javila je iranska televizija Pres navodeći da su dvojica oslobođenih na putu za Teheran. Od pet Iranaca koji su bili zatvoreni u SAD samo dvojica vraćaju u Iran, dok su dvojica zatražila da ostanu u SAD, a peti je izjavio da želi da ode u neimenovanu zemlju da bi se pridružio svojoj porodici. Vašington preduzima mere da pozove na odgovornost iranski režim zbog prakse nelegalnog pritvaranja stranih državljana.

Pet iranskih državljana koji su bili pritvoreni u SAD oslobođeni su, javila je iranska televizija Pres navodeći da su dvojica oslobođenih na putu za Teheran.

Iranska televizija Pres je ranije prenela da su Mehrdad Moin-Ansari i Reza Sarhangpur-Kafrani, sleteli u Dohu iz Sjedinjenih Američkih Država, preneo je Rojters.

U međuvremenu, pet američkih državljana napustilo je Iran i sletelo u Dohu u okviru razmene zarobljenika sa SAD i transfer od šest milijardi dolara iranskog novca koji je Vašington zamrzao.

Američki zvaničnici dočekali su na međunarodnom aerodromu u Dohi pet Amerikanaca koji su oslobođeni iz pritvora u Iranu, preneo je ranije Rojters navodeći da je Amerikance tokom leta za Dohu pratio švajcarski ambasador u Iranu, potvrdio je za britansku agenciju pouzdani izvor.

Ranije danas, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova potvrdio je da se od pet Iranaca koji su bili zatvoreni u SAD samo dvojica vraćaju u Iran, dok su dvojica zatražila da ostanu u SAD, a peti je izjavio da želi da ode u neimenovanu zemlju da bi se pridružio svojoj porodici.

Stejt department: Preduzimamo mere protiv Irana zbog prakse nelegalnog pritvaranja stranaca

Stejt department saopštio je danas da, dok SAD slave oslobađanje pet američkih državljana iz “nepravednog” pritvora u Iranu, Vašington takođe preduzima mere da pozove na odgovornost iranski režim zbog prakse nelegalnog pritvaranja stranih državljana i da bi ga odvratio od eventualnih budućih takvih postupaka.

U saopštenju se navodi da SAD smatraju da su iransko Ministarstvo za obaveštajne poslove i bezbednost (MOIS) i bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad umešani u nezakonito pritvaranje američkih državljana, uključujući otmicu i pritvaranje Boba Levinsona uz odobrenje visokih iranskih zvaničnika. Levinson je nestao 9. marta 2007. godine u Iranu, dok je bio u misiji za Centralnu obaveštajnu službu (CIA).

Stejt department je pozvao Iran da u potpunosti objasni šta se desilo Levinsonu, od njegovog prvobitnog zatočeništva do verovatne smrti.

U saopštenju se ističe da Vašington takođe preduzima korake da uvede vizna ograničenja za tri službenika iranske vlade za koje se veruje da su odgovorni ili saučesnici u ozbiljnim zloupotrebama ili kršenjima ljudskih prava, kao i za uzimanje talaca ili nezakonito pritvaranje američkih i stranih državljana.

Vašington je najavio ograničenja i za dva iranska zatvorska službenika zbog njihove umešanosti u teška kršenja ljudskih prava, odnosno okrutno i nehumano postupanje prema zatvorenicima. Navodi se da te osobe i članovi njihovih užih porodica ne ispunjavaju uslove za ulazak u SAD.

SAD će nastaviti da rade na tome da se vrate kući američki državljani koji su nezakonito pritvoreni u inostranstvu i da pozovu na odgovornost one koji su umešani u njihovo nezakonito zatvaranje, ističe se u saopštenju.

PROČITAJTE VIŠE:

PSIHODELIČNA AMERIKA: Hiljade prijavljenih za program legalnog konzumiranja magičnih pečuraka!

TRAŽI SE ŠERIF VIŠE: Američki gradići ostaju bez policije, mladi potpuno izgubili interesovanje za zaštitu reda!

“NEVIDLJIVI” NESTAO BEZ TRAGA: Amerikanci u Južnoj Karolini izgubili najmoćniji borbeni avion!

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE