Connect with us

Balkan

INTERVJU, ZORAN PREDIN, LAČNI FRANC: Nas Štajerce zovu slovenačkim Srbima jer imamo isti ukus i temperament

Published

on

Za Zorana Predina vikipedija kaže da je “slovenački rok glazbenik, tekstopisac i frontmen kultne grupe “Lačni Franz”, a meni se čini da je pre svega naš, nikako samo slovenački, da je neko ko zna da melem uvalja u stihove koji mogu da vas i uspavljuju i bude.

Predin ima jednu specifičnu notu i za kafanskim stolom i na sceni. U to sam se uverio gledajući ga na obe pozornice. Zatičem ga u pripremama za onlajn koncert koji sprema u čast preminulog prijatelja Damira Kukuruzovića, jednog od vodećih balkanskih džez gitarista.

Kako ste?

-Damirova smrt mi je teško pala. Nikako se ne mogu pomiriti s činjenicom, da su ga uzele zvezde. Poslije velikog uspeha albuma „Zoran pjeva Arsena“, promocijsku je turneju prekinula epidemija. No, interes za taj koncertni program je svakog dana veći, pa je iz koncertne dvorane Cankarjevog doma u Ljubljani došla ideja da se napravi na internetu koncert kojim bi se poklonili Arsenu i Damiru. 

KONCERTI KAO POSVETA VELIKOM PRIJATELJU: Damir Kukuruzović i Zoran Predin

Kako je izgledao Vaš i Damirov odnos? Koje su sve nijanse činile to prijateljstvo?

-Bili smo srodne duše po humoru i kulinariki. Bili smo više od kolega. Bili smo dva brata, zaljubljena u gypsy swing, našu zajedničku veliku ljubav.

Kako provodite ovo vreme, vrlo osobeno za čitavu planetu?

-Napisao sam 10 novih autorskih pesama, koje ću snimit u mesecu martu i objaviti u izdanju „Croatia Records“ u maju. Završavam svoj drugi roman. Kantautor i pisac u meni su vrlo dobro društvo.

Šta vam privlači pažnju?

-Puno čitam. Stare i nove romane. Gledam filmove i TV serije.

ODLAZE PRIJATELJI: Sa kim ostati živ, postavlja se pitanje sad…

Čime hranite moždane vijuge?

-Ovih dana najviše planovima, kako nastaviti karijeru, kada padnu zabrane koncerata. Čeka me još srpska promocija zbirke kratkih priča s naslovom „Glavom kroz zid“, koju je objavila izdavačka kuća „Vulkan“.

Kroz Vaš život prošle su mnoge muzičke zvezde, osobe sa kojima ste sarađivali i družili se, Ipak, jedna je Margita, koju ste nazvali Crna princeza Novog talasa.

-Da. U zadnje vreme otišlo je mnogo prijatelja i dragih kolega. Arsen, Boško Petrović, Vlada Divljan, prvi bubnjar Lačnog Franza Andrej Pintarič, prijatelj i novinar iz Maribora Srečko Niedorfer, slovenački skladatelj, veliki Mojmir Sepe, Damir, pa sada i Đole.

”S kim ću ostati živ, ako svi odete…” mogu parafrazirati poznati stih.

Kako Vam se iz tamošnje perspektive sada čine odnosi Slovenije i Srbije?

-Mirni. Imamo dva slična lika na vlasti.

Vaš Štajerce (Štajerska, deo Slovenije sa Mariborom kao centrom, prim.ur.) nazivaju slovenačkim Srbima. Otkud to?

-Zbog temperamenta i sličnog ukusa. Volimo iste stvari.

Stvarate li?

Da. Bežim od crnih tema. Pišem vesele i zabavne tekstove.

IMA NEKA TAJNA, AMERIČKA VEZA: Brega i Predin u Hells Kitchen, Njujork

Šta Vas je poslednje nasmejalo?

-Natpis TITO kojeg je snimila kamera na Marsu.

Kakva su Vaša američka iskustva?

-Dobra. Bio sam triput. Od Njujorka, do San Franciska, od San Dijega do Nju Orleansa. Autom, mesec dana po nacionalnim parkovima. Lepe uspomene. Pravi doživljaj su bile tri nedelje u starom Nju Orleansu pre cunamija Katrina, u French Quateru na Burbon Streetu za vreme karnevala Mardi Gras. Preporučujem.

Iznenada nas je napustio Đorđe Balašević, što je delovalo kao neki emotivni zemljotres za sve ljude na prostoru bivše Jugoslavije. Po čemu ćete ga pamtiti?

-Bili smo prijatelji iz osamdesetih. Družilo nas je poreklo, slična poetika i smisao za humor. Pamtit ću ga kao autora genijalnih tekstova i graditelja mostova među narodima.

Kako objasnjavate to da jedan umetnik, može da ujedini čitav predeo od Triglava do Đevđelije. To nijednom političaru ne može da pođe za rukom.

-Bio je ambasador ljudskosti u nama. Budio je iste osjećaje u ljudima različitih nacionalnosti, vere i političkog ubeđenja. Ja u autorskom smislu sledim njegov trag.

NIJE U KONTAKTU SA BOROM ĐORĐEVIĆEM: A nekad su zajedno sa Arsenom obilazili SFRJ

U Sloveniji živi Bora Čorba. Da li ste u kontaktu?

-Ne, s Borom nemam nikakvih kontakata.

Nedostaju li Vam koncerti uživo? Koji od poslednjih nastupa uživo pamtite i po čemu?

– Prošlogodišnji koncert „Zoran pjeva Arsena“ u Splitu sa Damirom Kukuruzovićem i njegovom Đango Group. Bila je topla noć sredinom jula pred razdraganom publikom u parku na Sustipanu. To je bio moj poslednji koncert s Damirom, koji je umro 12.decembra 2020. Ostalo mi je samo nekoliko dirljivih telefonskih video snimaka.

Piše: Aleksandar Đuričić Foto: Promo Zoran Predin

Advertisement