Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SW
Humidity: 41%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
59°F
55°F
50°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
39°F / 25°F
37°F / 30°F
54°F / 36°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

INTERVJU, DŽESI VAJT: Najpopularniji političar Čikaga i Ilinoisa prvi put govori za jedan srpski medij (VIDEO)

Čovek koga svi koji žive u Čikagu i Ilinoisu znaju sa vozačke dozvole i drugih dokumenata ima 88 godina i završava svoj šesti mandat na mestu državnog sekretara Ilinoisa (Secretary of State), što ga čini i najstarijim i nadugovečnijim sekretarom u istoriji.

Džesi Vajt (Jesse White) je političar starog kova, jedan ljubazni i duhoviti čika koji zna šta znači boriti se za svoja prava jer je još 1955. kao student u Alabami marširao pored Martina Lutera Kinga, koga naziva duhovnim učiteljem. Zna i po koju reč na srpskom (“nazdravlje”), a pre karijere političara bio je vojnik, profesionalni bejzbol igrač za Chicago Cubs…

Ipak, najviše se ponosi svojom učiteljskom karijerom i fondacijama koje je pokrenuo i zahvaljujući kojima se danas školuju hiljade siromašne dece. Brpojne srpske i balkanske kamiondžije bi trebali da znaju još i to da je Ilinois postao centar američke trucking industrije upravo zahvaljujući propisima koje je gospodin Vajt inicirao i doneo.

Ovih dana polako se sprema za penziju (u januaru predaje dužnost nasledniku, Grku Aleksiju Đanuliasu) ali je i dalje vitalan i britak ko sablja. Intervju sa njim uradili smo prilikom otvaranja Insomnia 888 Safe Nest Foundation, prve non-for-profit organizacije koju je pokrenula jedna srpska kompanija u Čikagu, a koja će se baviti društveno odgovornim radom za dobrobit zajednice.

SPREMAN NA SARADNJU SA SRPSKOM ZAJEDNICOM: Džesi Vajt u razgovoru sa Antonijem Kovačevićem, urednikom portala Serbian Times

Džesi Vajt je bio oduševljem činjenicom da jedna kompanija koju su pokrenuli “friški” imigranti oseća društvenu odgovornost i odlučio je da prihvati ponudu i postane član njihovog Upravnog odbora. O važnosti takvih inicijativa i rada za dobrobit drugih rekao nam je sledeće:

Morate svakog dana da učinite nešto za nekoga. Ja stalno učim, pogotovo ove mlađe, da je naša dužnost da pomažemo svoje bližnje, bez obzira na njihovu boju i rasu. Ne morate da budete lekar ili apotekar i da nosite beli kaput da bi izlečili nekoga. Ja sam bio svedok nepravdi koje su se dešavale nekada i ne smemo dozvoliti da se one dešavaju ubuduće. Kao mladić sam se bavio sportom, košarkom i gimnastikom na koledžu, kasnije i profesionalno kao bejzbol igrač u Čikago Kabsima, posle sam radio druge stvari, ali koliko god bili zauzeti uvek možete da izdvojite malo vremena da učinite nešto za svoju zajednicu da bi bila bolje mesto za sve nas, rekao je Džesi Vajt za Serbian Times.

Pogledajte o čemu je još govorio u intervjuu koji je dao Antoniju Kovačeviću, glavnom i odgovornom uredniku Serbian Times u video klipu…

AUTOR: Antonije Kovačević VIDEO: Vladimir Talijan Foto: Seth Perlman / Associated Press

Želite da gledate ekskluzivne intervjue i zanimljive reportaže iz života srpske i balkanske dijaspore širom sveta? Zapratite Serbian News USA na OVOM LINKU!

YOU MAY LIKE