Chicago, IL
46°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 50%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
45°F
45°F
45°F
45°F
43°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

INTERNET DIKTATURA NA NOVOM NIVOU: GoFundMe oduzeo 9 miliona dolara od protesta kamiondžija!

Poznati vebsajt za “crowdfunding” kampanje GoFundMe zamrzao je devet miliona dolara sakupljenih za podršku “Konvoju slobode”, odnosno protestu američkih kamiondžija koji planiraju da u SAD ponove isto što su njihove kanadske kolege učinile i blokiraju prestonicu.

GoFundMe je pokušao da opravda spornu odluku navevši kako su kamiondžije koje protestuju protiv obavezne vakcinacije prekršili pravila korišćenja “koja zabranjuju promociju nasilja i uznemiravanja”, prenosi Daily Mail.

GoFundMe će 9 miliona dolara oduzetih od Konvoja slobode donirati u dobrotvorne svrhe, “kredibilnim i proverenim organizacijama” koje su odabrali organizatori protesta.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask bio je jedan od prvih koji se oglasio nakon kontroverznog poteza, optuživši GoFundMe za licemerje, pošto je isti vebsajt prethodno pružio veliku podršku pokretu Black lives matter (BLM).

“Dvostruki standardi?”, napisao je Mask na Tviteru uz snimak ekrana na kom se vidi tvit koji je GoFundMe objavio 2020. godine, tokom nereda u Sijetlu. Iako su protesti bili izuzetno nasilni i uznemirujući za naselja koja su bila pogođena, GoFundMe je podržavao i podržava BLM kampanje koje prikupljaju novac za opremu korišćenu tokom ovih demonstracija.

Platforma je izdala saopštenje u kojem se navodi kako “GoFundMe podržava mirne proreste i veruje da je to bila prvobitna namera Konvoja slobode 2022 kada je pokrenuta akcija. Sada imamo dokaze dobijene od bezbednosnih službi koji pokazuju da su prethodno mirne demonstracije postale okupacija, pri čemu je policija izvestila i o drugim nezakonitim aktivnostima”.

Odluka o ukidanju kampanje donsesena je dan nakon što je kanadski premijer Džastin Trudo rekao kako vojni odgovor na proteste “trenutno nije među opcijama”, dok su nacionalne bezbednosne agencije pozvale GoFundMe da osigura da donacije ne budu upotrebljene za promociju ekstremizma i mržnje.

https://www.youtube.com/watch?v=U1Vu0PGAOLI&ab_channel=NewRoadAdventures

Nakon suspenzije, organizatorka Konvoja slobode Tamara Lič objavila je da je ostignut dogovor sa platfornom GiveSendGo, preko koje će se nastavili prikupljanje sredstva.

Konvoj slobode kreće sutra, 7. februara, a dolazak u Vašington planiran je za 8. februar, najavili su organizatori.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / NewRoad Adventures

YOU MAY LIKE