Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

IMA LI LUKA PRAVO NA SNOVE? Izgubio je oca a sada sa majkom i bratom živi u jednoj sobi…

Daleko od očiju sveta, starim putem pokraj reke Pčinje, koja tihim žuborom preseca vreme i prostor, a manastir Svetog Prohora Pčinjskog i Kozjak planina na najbolji način opisuju vekove koji su iza nas dolazimo do sela Pelince u Severnoj Makedoniji.

Na vrhu brda, u zaseoku prilično udaljenom od ostalih porodica koje žive u ovom selu, ugledali smo staru, zemljanu kuću koja izgleda kao da će svakog trenutka da se uruši. Na naše zaprepašćenje, škripa starih drvenih vrata i silueta dečaka koja se pojavila pred nama, potvrdila nam je crne slutnje da se nalazimo ispred doma porodice Spasovski.

Samohrana majka Hristina, zajedno sa Lukom (7) i Mariom (1) dočekuje nas i uvodi u kuću čija unutrašnjost nimalo ne zaostaje za onim što smo imali prilike da vidimo spolja. Rupe na plafonu i zidovima, goli beton prekriven starim tepisima, dotrajalo pokućstvo, bez kupatila i osnovnih uslova za život – realnost je u kojoj dvoje mališana odrasta.

PORODIČNA TRAGEDIJA: Otac preminuo, majka Hristina se bori da na put izvede Luku I Marija

„Prošle godine desila nam se velika tragedija kada je suprug preminuo. Pošto nismo mogli sami, morala sam da se vratim kod majke i brata, pa trenutno živimo u jednoj sobi” – rekla nam je majka Hristina.

Vidno potreseni težinom situacije u kojoj se ova porodica nalazi, pokušavamo da dođemo do odgovora o adekvatnoj pomoći.

„Najviše bismo voleli da živimo bliže centralnom delu sela. Da bi se naš san ostvario, potrebna je izgradnja nove kuće u kojoj bi deca imala sve što im je potrebno za normalno detinjstvo” – rekla nam je majka Hristina.

ZA NJIHOVO SREĆNIJE DETINJSTVO: Luka Spasovski se nada da će uskoro živeti kao druga deca

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći porodici Spasovski! Okvirna vrednost projekta izgradnje kuće iznosi 35.000 evra zbog čega nam je potrebna pomoć svih donatora kako bismo još jedan veliki projekat na prostoru Severne Makedonije uspešno završili!

Svi oni koji žele i mogu da pomognu više informacija pronaći će OVDE!

Tekst: Serbian Times / Srbi za Srbe Foto:

YOU MAY LIKE