Chicago
41°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 13mph W
Humidity: 52%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 11 months ago

By Antonije Kovačević

DA LI JE PUTIN ZAISTA BIO NA USKRŠNJOJ LITURGIJI? Zapadni mediji tvrde da je snimak iz moskovske crkve lažan i da je predsednik Rusije sniman u praznoj crkvi

Ruski predsednik Vladimir Putin pojavio se na ponoćnoj uskršnjoj liturgiji u sabornom Hramu Hrista Spasitelja u ruskoj prestonici.

Putin je viđen sam ili u društvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina, u krupnom kadru, sa svećom u rukama, a Kremlj je preneo i predsednikovu zvaničnu izjavu.

“Ovaj veliki praznik objedinjuje pravoslavne hrišćane, sve građane Rusije koji slave vaskrsenje Hristovo, oko visokih moralnih ideala i vrednosti, budi u ljudima najsvetlija osećanja, veru u trijumf života, dobrote i pravde”, istakao je Putin.

Međutim, na društvenim medijima počela je da se širi teorija po kojoj se postavlja pitanje da li je Putin zaista bio na liturgiji.

Naime, društvenim mrežama kruže snimci koji “tvrde da raskrinkavaju najnoviji bizarni propagandni trik Kremlja”. Prema tim snimcima, Putin ili nije uopšte bio na liturgiji ili je u trenucima službe stajao udaljen, potpuno izolovan od svih, na mestu koje je desetinama metara daleko od ostalih vernika, i što je najvažnije, daleko od mesta gde je prikazan na zvaničnom snimku, prenosi Blic.

Na prvom, zvaničnom videu moskovskih državnih medija, Putin se jasno vidi na snimcima sa liturgije, ali pažljivo oko, kako se navodi, “primetiće” da je svaki put u kadru isključivo ili sam ili u društvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina. Putin se u jednom trenutku jasno vidi kako stoji sa svećom u rukama, ispred postolja sa krunom i krsti se.

Međutim, već u sledećem kadru zvaničnog snimka, koji prikazuje samu službu, dok kamera snima patrijarha Kirila kako vrši obred, u pozadini se vidi mesto na kojem je Putin stajao u prethodnom kadru – ispred postolja sa krunom – ali predsednika Rusije, kako se navodi, nema nigde. Čak je i Sobjanin “na svom mestu” iz prethodnog kadra, ali od Putina ni traga ni glasa.

Treći snimak pak, prikazuje prostor cele crkve i navodno u potpunosti raskrinkava kako navode, “zaveru Kremlja”. Na njemu se jasno vide Putin i Sobjanjin, kako stoje na istim onim mestima na kojima ih je prikazao i zvanični Kremlj – ispred postolja sa krunom, i u jednom trenutku se krste, samo široki kadar sada ne samo da ne prikazuje nikakvu službu, već se jasno vidi da oko njih dvojice uopšte nema ljudi.

Osim dvojice pripadnika obezbeđenja koji stoje na pristojnoj distanci, u kadru se tek u dalekoj pozadini vide ljudi koji ili čekaju da liturgija počne ili su tu postavljeni kao statisti.

Ovo nije prvi put da se pojavljuju teorije zavere o Putinovim kontaktima sa ljudima. Od početka pandemije korone više puta su stizale vesti da je ruski predsednik potpuno izolovan u svojoj rezidenciji od svojih saradnika, da svakom dolasku u kontakt sa njim prethode detaljne provere i višenedeljni karantini, a svaki sastanak Putina održava se isključivo preko video poziva, prenosi Blic.

Nedugo potom pojavile su se na društvenim mrežama i fotografije “dokaza” da je Putin zaista bio na liturgiji, tako da je evidentno da se rat jednakim intezitetom vodi na propagandnom poprištu kao i na terenu.

Takođe, na agencijskim snimcima postoje krupni planovi na kojima se vidi tačno mesto na kojima je predsednik Rusije stajao tokom vaskršnje liturgije.

Izvor: Kurir.rs FOTO: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)