Connect with us

sport

IMA BOGA! Srpski vaterpolo divovi ispisali istoriju i odbranili zlato iz Rija!

Published

on

Vaterpolisti Srbije odbranili su u Tokiju zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u Rio de Ženeiru pre pet godina. Oni su junačkom borbom u bazenu savladali sjajnu Grčku sa 13-10!

“Ima Boga!” – povikao je pre dva dana, posle polufinalnog meča sa Špancima, srpski bombarder Dušan Mandić. Ovaj put je Bog gledao sa visine, a posao u bazenu su odradili naši sjajni momci, generacija koja je osvojila sve što se osvojiti može. Generacija Filipovića, Prlainovića, Mitrovića, Pijetlovića i ostalih koja upravo Mandiću i njegovim vršnjacima ostavlja u amanet da nastave tradiciju i da Pariz bude sledeća zlatna stanica srpskog vaterpola! .

Šta reći o samoj utakmici… Iako je nakon početnog ubedljivog vođstva Srbije od 7-4 Grčka zbila redove i izjednačila, posle toga i zapretila, sve vreme je preovladavao taj čudni utisak da naši delfini večeras prosto ne mogu da izgube.

I posle dve izjednačene četvrtine, u onoj odlučujućoj ponovo je proradila naša odbrana, a pomenuti Mandić je jednim karambol golom zapečatio sudbinu južnih suseda. Poslednja dva minuta su bila priprema za veliko slavlje koje je usledilo. Srbija je šampion! Srbija je jedina muška ekipa koja je u kolektivnim sportovima odbranila zlato iz Rija.

I to nije samo statistika. To je dominacija, koju treba nastaviti. A ako se nastavi trend povratka najboljih srpskih vaterposlista u domaće klubove, onda za tu dominaciju u budućnosti ne treba brinuti. Mlade snage imaće od koga da uče, imaće ko da prenese pelcer na generacije koje tek rastu.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Angela WEISS / AFP

Advertisement