Chicago
70°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 45%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 4
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
81/63°F

Published 2 years ago

By admin

IMA 12 GODINA, A VEĆ TRAŽI POSAO: Mali Nebojša kosi, obavlja kupovine i unosi drva za 300 dinara! (FOTO)

Na društvenoj mreži Fejsbuk pojavila se fotografija oglasa dečaka koji, kako navodi, obavlja lakše poslove za po 300 dinara.

“Pozdrav za sve dobre ljude! Zovem se Nebojša, imam 12 godina i dosetio sam se na koji način mogu da pomognem sebi, a i drugima. Mogu da šetam vašeg malog psa, sređujem dvorište ručno ili pokosim travu kosilicom, zalivam baštu i cveće u dvorištu, odem u radnju umesto vas, unesem vaša drva i da složim, operem vaša kola ili bicikl. Cena 300 dinara.” kaže Nebojšin oglas koji je osvanuo na banderi.

Nebojša je jedan zreo i dobar dečak. On ozbiljno i zrelo, bez imalo patetike i prenemaganja, objašnjava kako je i zašto rešio da postavi ovaj oglas.

“Ja sam prvo dete. Imam seku od pet godina, ona ide u vrtić, i brata od dve godine koga mama mora da čuva. Ima još članova u domaćinstvu i mama ima mnogo posla, mora da pomogne, da sprema ručak… A tata radi fasadu i slabo dobija pare. Setio sam se da sam već veliki i da mogu i ja da pomognem”, priča Nebojša za Telegraf.rs.

Naravno, prvo je kao i svako poslušno dete, pitao roditelje za dozvolu.

“Tata je bio oduševljen. Rekao mi je: “Sine, danas mnogo dece gleda u telefone, a ti si odlučio da radiš. Svaka ti čast”, a mama nije mogla da veruje i isto se oduševila”, priča vredni dečak.

Jedino mu nije pravo što je oglas, kaže, postavio još pre dva meseca i dugo mu se niko nije javljao.

“Jedna žena mi se javila da šetam njenog psa. Šetam ga svaki dan, osim vikendom”, dodaje mališan.

Mama Sandra je ponosna na svog sina koji je odličan đak i jedno mnogo dobro i pažljivo dete.

“Dobar je, pažljiv, obraća pažnju na detalje koje deca u njegovim godinama i ne primete. Divan je prema bratu i sestri, osećajan i vredan”, ponosno nabraja mama Sandra.

Mali dečak radiće dok traje raspust, a posle će ipak morati da se posveti školi.

U komentarima na društvenim mrežama se odmah povela polemika oko oglasa. Dok su neki pohvalili dečaka koji je odlučio u tim godinama da sam zaradi novac radeći neke laganije poslove, mnogi to ne podržavaju.

“Bolje da uči, a roditelja ili staratelja pošalje da šeta kučiće i pere tuđa kola i bicikle, jer je dužan po zakonu da ga izdržava do 18 godina.”

“Postavlja se pitanje u kakvim uslovima živi to dete kada mora da zarađuje sa 12 godina i na šta bi trošilo taj novac.”

“I ovo dete će da završi jedva osam razreda osnovne škole i da bude nečiji rob pola života. Dete, lati se knjige dok si mlad, mani se poslova dok si dete.”

“I ja sam tako po komšiluku pomagao ljudima, samo nisam imao cenovnik, nego kako ko da” – neki su od komentara na ovaj oglas.

S druge strane, neki korisnici su podržali mališana i pohvalili njegovu želju da radi i zaradi dok je na raspustu, piše Kurir.

“Ovo dete će biti veliki čovek jednog dana, za razliku od nekih ovde u komentarima, i u svetu. Dečak hoće da ima svoj dinar, ili da pomogne roditeljima koliko može. Bog će ga nagraditi. Da je sreće da ima još ovakve dece, da imaju osećaja, kad roditelj nekad nema novac da im da. Meni je to krivo i dan danas, kad tražim, a roditelji nemaju novca. Danas dani žalim zbog toga. Dete će biti velik čovek. Neka ga, neka radi.”

“Dete stiče radnu sposobnost sa navršenih 15 godina života i tada formalno može zasnivati radni odnos, a ne vidim ništa loše u tome ako dete preko raspusta želi da zaradi sebi nešto novca odradeći neki laganiji posao da priušti sebi nešto što roditelji ne mogu. Niko mu ne brani da uči i vreme se nađe za sve. Uostalom i ja sam sve to radila u kući pa mi ništa ne fali.”

“Čuj rano da radi sa 12 godina, ja počeo pre nego što sam u školu pošao i ne vidim da mi nešto nedostaje, što bi bilo rano, ja sam sa 12 godina počela da zarađujem glumom u predstavama i honorarnim radom, ako dete izrazi želju da radi nešto što može i nije teško za njega, ne vidim u čemu je problem” – neki su od komentara podrške.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen Facebook / Beograd

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!