Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 7mph SE
Humidity: 78%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
70/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 2 years ago

By admin

ILON MASK ODGOVORIO NA MOLBU: Ukrajina će imati internet i ako im unište infrastrukturu! (FOTO)

Ilon Mask, vlasnik komercijalnog internet provajdera Starlink, aktivirao je satelitsku mrežu u Ukrajini nakon što mu se preko Tvitera obratio zamenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov, prenosi Reuters.

Ovakva odluka jednog od najbogatijih ljudi sveta mnogo će značiti svim građanima Ukrajine koji su pogođeni ratnim zbivanjima.

“Dok ti pokušavaš da koloniziraš Mars, Rusija pokušava da okupira Ukrajinu. Dok se tvoje rakete uspešno lansiraju, Rusi raketama napadaju civile u Ukrajini. Tražimo od tebe da Ukrajini učiniš dostupnim Starlinkove stanice i da se obratiš razumnim Rusima da se suprotstave”, poručio je Fedorov.

Mask mu je odgovorio da je Starlink od sada dostupan i Ukrajini da su dodatni “terminali na putu”.

Internet veze u Ukrajini su pogođene ruskim napadom, posebno u južnim i istočnim delovima zemlje gde su borbe najžešće.

Iako je izuzetno skupa za implementaciju, satelitska tehnologija može da obezbedi internet za ljude koji žive u ruralnim ili teško dostupnim mestima i do kojih ne dopiru optički kablovi i kule za ćelije. Tehnologija takođe može biti kritična tokom blokada, kada uragani ili druge prirodne katastrofe poremete komunikaciju.

Mask je 15. januara izjavio da SpaceX ima 1.469 aktivnih Starlink satelita i još 272 koja će uskoro iti u operativnoj orbiti.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto:

YOU MAY LIKE