Connect with us

Biznis

ILON MASK ODBACIO BITKOIN: Tesla ne prihvata kriptovalutu zbog klimatskih promena!

Published

on

Kompanija Tesla prekinula je sa upotrebom Bitkoin valute u trgovini automobilima zbog zabrinutost za problema koje izazivaju klimatske promene, napisao je na Tviteru Ilon Mask, izvršni direktor kompanije.

Vrednost Bitkoina je pala za 10 odsto posle objavljivanja tvita, kao i akcije kompanije Tesla.

Kompanije je u martu saopštila da će prihvatiti kriptovalutu, što je naišlo na negodovanje nekih boraca za očuvanje životne sredine i investitora.

Proizvođač električnih automobila u februaru je otkrio da je kupio najveću svetsku digitalnu valutu u vrednosti od 1,5 milijarde dolara. Međutim u četvrtak je povukao tu izjavu.

„Zabrinuti smo zbog povećanja upotrebe fosilnih goriva, a posebno uglja koji ima najgore emisije“, napisao je Mask.

„Kriptovaluta je dobra ideja, ali ne ako znači da će visoku cenu platiti životna sredina“.

Naveo je da kompanija neće prodavati Bitkoine koje ima i namerava da ih koristi za transakcije čim se „rudarstvo“ preorijentiše na korišćenje održivije energije.

Analitičari tržišta vide ovaj potez kao pokušaj da se ublaže brige investitora koji su usredsređeni na klimatske promene i održivost.

Ekološko, društveno i korporativno upravljanje (ESG) su sada glavna motivacija za većinu investitora.

„Tesla, kompanija koja je usredsređena na čistu energiju, možda bi više želela da dela u ekološkoj oblasti ESG“, kaže Džulija Li iz Briman Investa za BBC.

„Ali cinici bi mogli da kažu da je ovo samo još jedan potez Ilona Maska koji utiče na tržište kriptovaluta, kao što je to činio i ranije“, dodaje ona.

Prošlog meseca iz Tesle su objavili da im je dobit za prva tri meseca ove godine 438 miliona dolara.

To je rast od 16 miliona dolara u odnosu na 2020. koji je prouzrokovan prodajom bitkoina i kredita za zaštitu životne sredine.

Mask je bio jedan od najvećih zagovornika kriptovaluta na svetu i tome je često pisao na Tviteru.

Mladi pronalazač #MihailoMirković je dobitnik prestižne nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu i do sada je patentirao nekoliko izuma! 👏👏👏

Posted by Serbian Times on Sunday, May 9, 2021

Kako su povezane klimatske promene sa Bitkoinom i koji su problemi?

Bitkoin su napravili „rudari“ koji koriste moćne računare kako bi se takmičili u rešavanju složenih matematičkih zagonetki.

Taj proces je energetski intezivan i tokom njega se koristi električna energija generisana fosilnim gorivima, naročito ugljem.

Prema nedavnom istraživanju, čak 75 odsto svetskog Bitkoin rudarenja odvija se u Kini.

Ugljenični otisak kriptovalute je veliki kao otisak 10 najvećih kineskih gradova, pokazalo je istraživanje.

To je zato što bitkoin „rudari“ uglavnom koriste električnu energiju nastalu od fosilnih goriva, pre svega uglja, tokom većeg dela godine, a na obnovljive izvore energije, uglavnom hidroenergiju prelaze tokom kišnih letnjih meseci.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: BBC
Foto: Pixabay, Printscreen YouTube / Saturday Night Live

Advertisement