Chicago
63°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph SSE
Humidity: 92%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

IDILIČNO MESTO PUNO VODENICA: Ovo je srpski kandidat za najlepše selo na svetu! (FOTO, VIDEO)

Selo Bistrica koje je dobilo naziv po istoimenoj reci, poznato je kao jedinstveno mesto, jer se na malom prostoru nalazi najviše vodenica u Srbiji. Osim što je idealna za razvoj seoskog turizma, Bistrica je i kandidat za najlepše selo sveta.

U ambijentu netaknute prirode na 10. kilometru od Petrovca na Mlavi, u dužini od pet kilometara nalazi se deset sačuvanih vodenica i dve valjavice, od kojih osam radi zahvaljujući potomcima, poput Snežane Vasić.

„To je vodenica koju je izgradio pradeda moje bake po ocu. Ja sam neprecizno izračunala da smo mi sedma generacija koja se bavi održavanjem ove vodenice“, kaže suvlasnica Milisavčićeve vodenice, Snežana Vasić.

Bistrica je selo koje smo ove godine kandidovali za najlepše selo sveta, priznanje koje se od strane svetske turističke organizacije, ali to nije sve. Bistrica je ušla i na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope.

„Cilj celog programa i celog projekta i daljih projekata jeste upoznavanje evropske javnosti i marketinška delatnost na daljem očuvanju i na daljem razvoju naše kulturne baštine pre svega kod nas u Bistrici, našoj opštini, ali i u celoj Srbiji. Prosto, to je način da naša opština pa i cela Srbija dođe u interakciju sa Evropom“, navodi dr Vedrana Lazerević iz TO „Petrovac“.

Selo je idealno za razvoj seoskog turizma. Gorica Marinković odavno razmišlja o tome, a ovih dana san je polako počeo da joj se ostvaruje.

„Jako je tužno i velika šteta ne iskoristiti ovakav potencijal i Homolje koje se posmatra sa ove pozicije. Ovde prolazi jedan potok koji je tako romantičan, idiličan za sve one koji dođu, šteta je ne videti to“, ističe Gorica Marinković, koja drži apartmane „Gorica Bistrica“.

Bistrica je i selo znamenitih ljudi poput Dragutina Tomaševića, čuvenog maratonca i našeg prvog olimpijca. Uspomenu na njega čuva unuk Radiša Rajković koji je uvek spreman da vam ispriča poneku anegdotu o slavnom dedi.

POVEZANE TEME:

NAJVEĆI VODOPADI U SRBIJI: Slapovi Sopotnice su kao raj na zemlji, a nekada su bili blago srednjovekovnih majstora! (FOTO)

“U SRCU BALKANA, ZEMLJA PONOSNA”: Pitali smo veštačku inteligenciju da napiše pesmu o Srbiji, a ovo je rezultat!

PIONIRI SEOSKOG TURIZMA: Na ovu srpsku planinu putnici decenijama dolaze u potrazi za mirom i duhom starih vremena! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen Instagram @praskozorje_srbija

YOU MAY LIKE