Chicago, IL
73°
Sunny
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 40%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 5
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
75°F
73°F
68°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
63°F / 50°F
66°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F

Published 2 years ago

By admin

I U PENZIJI FIZIKALIŠE: Ceo život je radio najteže poslove, a u sedamdesetoj se oseća kao mladić! (FOTO)

Potomak Ignjata Švaba, prastarosedeoca Rudnika, tačnije sela Majdan, Austrijanca koji je zbog rudarenja – po kome je inače od pamtiveka poznat rudnički kraj – došao u ove krajeve, danas je Dragoslav Ignjatović, Rudničanin, koji je svoj radni vek proveo takođe kao rudar, dok danas penzionerske dane “troši” na raznorazne aktivnosti kojima je u biti potrošnja fizičke energije i težak fizički rad.

“Fizikalisanje” oko osam sati i kao penzioneru njemu je “kao od šale”, i to na poslovima na kojima bi mu pozavideli i njegovi mnogi mlađi prijatelji i zemljaci.

Ignjatović je, inače, jedan od onih čija porodica na Rudniku vuče poreklo od pre više od 200 godina, dok sam za sebe kaže da ipak nije potomak najstarije rudničke familije i da, ne bismo verovali, ima i starijih.

“Moj predak Ignjat se iz Austrije doselio početkom XIX veka u ove krajeve, negde uoči Prvog srpskog ustanka, a ja živeći na ovom mestu danas, u srcu Šumadije, čuvam uspomenu na sve Ignjatoviće”, priča za RINU, penzioner Ignjatović, koji je u narodu i rudničkoj čaršiji poznatiji kao “Šilja”.

Provodio je, kaže, dane i dane, decenije i decenije, u jamama i kopovima, u rudniku i rudničkim oknima.

„Nikada se nisam povredio, zaista, a to su vrlo teški uslovi rada, ali ne žalim se, prvo sam bio pomoćnik pa rudar pa miner, a bio sam i vozač. Sve po potrebi”, kaže Šilja.

A za sve to vreme stizao je sve, čak i da bude 30 godina ekonom u nekadašnjem “zonašu” velike SFR Jugoslavije, FК “Mladi Rudar” sa Rudnika, i da bude konobar, a i da se nađe, kao i danas, na usluzi svima koji mu nešto zatraže.

“Danas od te fudbalske priče sa ‘Mladim Rudarom’ nema ništa, šteta što je naš matični klub ugašen. Nema novca, finansijska situacija je takva da ni mnogo veći i poznatiji klubovi sa prostora Šumadije ne uspevaju da se izbore sa teškoćama i kubure sa novcem, grcaju. Ipak, svi koji se sećaju, znaju da je ‘Mladi Rudar’ imao specifično lep teren, na stadionu ‘Pod borićima’, kako mi odavde volimo da kažemo, sa neobično lepim pogledom na krajolike Šumadije i zapadne Srbije”, ističe on i dodaje da žal za starim vremenima i fudbalom na samom Rudniku ostaje, ali da on, uprkos svemu, nije prestao sa aktivnostima kojima se bavio ranije.

Trenutno je, kako navodi, kao penzioner, ekonom u FК “Majdan”.

“Sada sam ekonom u ‘Majdanu’, koji se takmiči u opštinskoj ligi Gornjeg Milanovca. To je sedmi rang takmičenja u Srbiji”, navodi on, na taj način otkrivajući svoju strast prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu koju je i sâm nekada upražnjavao.

“A da, igrao sam fudbal aktivno, na pozicijama i jednog i drugog krila, u odbrani i golmana. Jednostavno, igrao sam sve, gde šta zatreba tu sam se našao ja”, kao da je još u svojim omladinskim sportskim danima nagoveštavao karakter, da ne beži ni od jednog posla i da pripada onima koji su “za sve uloge”.

Danas ovaj penzionisani Rudničanin izvršava i sve podrazumevane poslove koje nalaže život na selu, čuva ovce i druge domaće životinje, kosi, posprema seno za zimsku ishranu ovaca itd.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE