Chicago, IL
46°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 60%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
45°F
45°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

HUMANOST ISPRED PROFITA: Kako plemeniti pekari u Srbiji pomažu najugroženijima!

Dobrota je jedina stvar koja se deljenjem umnožava. To nije samo filozofska rečenica. Dokaz za to su plemeniti pekari širom Srbije, ali i njihove mušterije, koji pomažu najugroženijima.

Kada su saznali da postati roditelji, vlasnici jedne pekare u Zemunu, Višeslava i Milomir Mijailović, odlučili su svoju radost podele sa drugima. Svog Srećka čekali su 18 godina i 248 dana.

“Znate kako, živimo u takvim vremenima, prosto mi nismo dugo dece imali, ali to je bila jedna simbolična cena, eto hteli smo da se jednostavno pohvalimo da ćemo i mi jednoga dana postati roditelji i iz tih razloga smo napravili akciju: jedan dinar ivanjička krompiruša za trudnice”, naveo je Milomir Mijailović.

U planu im je da pitu trudnicama poklanjaju do Srećkovog 18. rođendana.

Tradiciju darivanja hleba započeo je pre četiri decenije i vlasnik jedne pekare u Lešnici kod Loznice. Sada to rade njegovi sinovi i meštani tvrde da iz te pekare niko nije izašao gladan.

PROČITAJTE VIŠE:

“Daj drugima, Bog će i tebi dati, i tako je bilo, davali smo svima, u težim vremenima više, sad je opet malo srećnije vreme, ali ima opet neko je gladan, a kad mu je pun stomak, on je sretan”, naveo je Zoran Tešić, pekar iz Lešnice kod Loznice.

Dobrota stanuje i u Kikindi. Tamo je jedan Zrenjaninac odlučio da svaki dan ostavlja pite za one koji nemaju dovoljno novca.

“Zadovoljan sam sa onim što uveče vidim, jer pričao sam i s tim ljudima što uzimaju, oni su na socijalnoj pomoći. Ne znam koliko će to pomoći, ali meni znači emotivno”, istakao je Željko Stanisavljev, pekar iz Kikinde.

“Puno mi znači, ja imam rak i moj unuk ima rak. Hvala lepo što uvek dobijem kad ulazim i tražim uvek je jako prijatno”, navela je Katica Valent.

Osim vlasnika, često i mušterije kupe pitu više, pa je ostave za one koji nemaju dovoljno. I dobrota tako raste, što se više deli.

POVEZANE TEME:

MUDROSTI I ČUDA MANASTIRA DEČANI: Iguman najveće kosovske svetinje govori o životu s Bogom i među zlom (VIDEO)

PRONAŠAO REŠENJE ZA PROBLEM SA NATALITETOM: Nikola iz Negotina daje besplatno hranu trudnicama! (VIDEO)

LJUBAV KOJA TRAJE 70 GODINA: Ivka je srela Momčila sasvim slučajno, a svemu je prethodila jedna nezgoda!

Izvor: RTS
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE