Connect with us

Dijaspora

HUMANITARNA AKCIJA: Dijasporo, pomozimo muzičkoj školi “Stevan Hristić” sa Kosova

Published

on

U subotu 6. Marta održana je Dobrotvorna Zum konferenicija “Mihajlo Idvorski Pupin – Srpski sanjar, američki naučnik”, u organizaciji BAS (Bay Area Serbs) i uz pomoć SAFKOS(Serbian American Foundation for Kosovo). Konferencija je deo jednogodišnjeg ciklusa predavanja “Upoznaj Srbiju (“Meet Serbia”), u organizaciji BAS, koji ima za cilj promovisanje srpske kulture u svetu.

Konferencije su na engleskom i svaku prati dobrotvorno delo upućeno pojedincima ili institucijama u Srbiji. Ovoga puta pratiocima je predstavljena kampanja skupljanja sredstava za muzičku školu “Stevan Hristić” iz Kosovskog Pomoravlja.

Govornici su bili Aleksandra Ninković Tasić, predsednik Obrazovno istraživačkog društva o Mihajlu Pupinu, multikulturalni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona, profesor doktor Jasmina Vujić, katedra za nuklearni inženjering Univerziteta Berkli Kalifornija, Beri Veber, direktor Istorijskog društva Norfolka Konektiket. Moderator konferencije bila je Joana Knežević, glumica i reditelj.

Prvi govornik Aleksandra Ninković Tasić podelila je svoje znanje, posvećenost i ljubav prema Mihajlu Pupinu. Upoznala je pratioce sa detinjstvom, snovima i putovanjem u Ameriku Mihajla Pupina. Profesor Jasmina Vujić održala je iscrpnu ali i sažetu prezentaciju Pupinovog života u Americi i njegovog naučnog rada. Gospodin Veber podelio je ekskluzivne fotografije Pupinovog života u Norfolku (Konektikat), njegovog doma, farme i doprinosa lokalnoj zajednici. Moderator Joana Knežević osvežila je konferenciju ličnim osvrtima na predavanja, kao i citiranjem velikih misli MIhajla Pupina.

Po završetku predavanja, usledilo je detaljnije predstavljanje muzičke škole “Stevan Hristić” i kampanje za kupovinu školskog vozila . Potom je usledio drugi deo konferencije u kojem su pratioci mogli da postave svoja pitanja govornicima i da se uključe u diskusiju. Upoznali smo Aleksandru Milić i Ivana Jovanovića, direktora muzičke škole “Stevan Hristić”, bratiju manastira Draganac sa Kosova i Metohije, Đorđa Popovića i profesora Miloša Ercegovac, profesora Zoranu Ercegovac, Sanju Dodić sa Kosova i Metohije i Jelenu Stojadinović iz Organizacije srpskih studenata Univerziteta Ilinois.

Za sve one koji nisu bili u prilici da konferenciju prate uživo, omogućen je snimak u celosti na https://youtu.be/eK02iild5xE.

Tekst: Sewrbian Times Foto:

Advertisement