Chicago
57°
Fair
5:20 am8:14 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 56%
Pressure: 30.21"Hg
UV index: 0
SunMonTue
72/54°F
75/57°F
77/63°F

Published 2 years ago

By admin

EU UVODI KOVID PASOŠE: Ovo su tri uslova za putovanja u Evropu!

Evropska komisija predložila je u sredu izdavanje potvrda koje bi stanovnicima zemalja članica Evropske unije omogućile da se do leta slobodno kreću širom EU, dok god su vakcinisani, negativni na Kovid 19 ili su se oporavili od te bolesti.

Lideri EU bi taj plan trebalo da razmotre na samitu naredne nedelje.

“Svi želimo da počne turistička sezona. Ne možemo da priuštimo da izgubimo još jednu sezonu. Turizam i takođe kultura i drugi sektori koji zavise od turizma trpe užasnu štetu. Govorimo o desetinama miliona radnih mesta”, rekla je za češke medije potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe je potvrdila da će sertifikati o vakcinaciji biti spremni do leta.

Ipak, strahuje se da bi izdavanje takozvanih kovid pasoša moglo da rezultira daljim podelama unutar bloka.

Takozvani “digitalni zeleni sertifikat” je digitalni dokument koji će se izdavati u cilju olakšanog putovanja unutar Evropske unije. Sertifikat, koji će se besplatno izdavati državljanima EU, ali i stranim državljanima koji žive u EU, će sadržati informacije o tome kojom je vakcinom nosilac pasoša vakcinisan, ko je proizvođač, broj doze i datm vakcinacije.

Takođe će sadržati podatke o testiranju, odnosno koja vrsta testa je bila u pitanju, datum i vreme testiranja, mesto testiranja i rezultat testiranja.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/752753032046377

Treća stavka je potvrda o tome da je osoba prebolela koronu, sa datumom kada je utvrđen pozitivan test, telo koje je izdalo potvrdu kao i datum izdavanja i rok trajanja. Ova stavka bi mogla da izazove kontroverze jer još nije utvrđeno koliko traje imunitet posle preležane korone.

EU će, kako je rečeno, raditi sa Svetskom zdravstvenom oganizacijom kako bi njihovi sertifikati bili priznati i van Evrope.

Blok planira da tehnički deo posla završi u roku od tri meseca tokom kojih će se zemlje članice pripremati za izdavanje i overu ovih sertifikata.

U Evropskoj uniji se nedeljama raspravlja o ovim potvrdama, koje su izazvale podele među članicama. Turistička industrija i južne evropske zemlje čije ekonomije zavise od turizma, kao što su Grčka i Španija, traže brže uvođenje programa koji bi doprineo da se ukinu karantini i obavezno testiranje turista.

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Letonija i Slovenija izrazile su zabrinutost da bi sertifikati mogli da izazovu probleme u distribuciji vakcina unutar EU.

Takođe, Francuska tvrdi da bi uvođenje takvih propusnica bilo preuranjeno i diskriminatorno, s obzirom na to da velika većina stanovnika EU još nema pristup vakcinama.

Da bi se obezbedilo učešće svih članica, komisija je predložila da se uruče slobodne “Digitalne zelene potvrde” stanovnicima EU koji mogu da dokažu da su se vakcinisali protiv Kovida 19, ali i onima koji su negativni na testu ili mogu da dokažu da su se oporavili od virusa.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/752363292085351

“Vakcinacija neće biti preduslov za putovanje. Svi građani Evropske unije imaju pravo na slobodno kretanje u EU, bez obzira na to da li su vakcinisani. Digitalna zelena potvrda olakšava ispunjavanje tog prava, takođe i kroz testiranje i potvrdu o oporavku”, saopštila je EK.

Po svemu sudeći, ove privilegije odnosiće se i na državljane SAD i Velike Britanije.

Evropska unija planira da vakciniše 70 procenata svoje populacije do kraja leta ali zbog trome kampanje vakcinacije mnogi sumnjaju u to.

Uz činjenicu da su neke zemlje EU svoje stanovnike vakcinisale ruskom i kineskom vakcinom koje Evropska agencija za lekove nije odobrila, tu je sada otvoreno i pitanje AstraZenekine vakcine koja je suspendovana u dvadesetak zemalja bloka.

Države članice će morati da priznaju potvrde o vakcinaciji bez obzira na tip cepiva i te potvrde će biti priznate kao kriterijum da se putnici oslobode karantina i drugih restriktivnih mera.

Evropska komisija je navela da ruska i kineska vakcina neće biti dovoljne za potvrdu za celu EU, ali da svaka država ima pravo da odluči da li će priznati tu vakcinu ili ne.

Komisija je poručila da će potvrde biti ukinute kada Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasi kraj pandemije Kovida 19. Predloženi plan, ako ga odobre lideri EU, mora biti usvojen i u Evropskom parlamentu da bi stupio na snagu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/CMUqv4IK-eN/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Nova.rs / Glas Amerike
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
SRBI POSLALI LEGENDU KUĆI: Evo šta su tačno Jokićeva braća dobacivala Džeku Nikolsonu! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
OBELEŽIO NAŠE DETINJSTVO: Otac ubijene devojčice glumio u čuvenoj dečijoj emisiji i poznatom filmu! (FOTO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!