Connect with us

Srbija

HUMANI SRPSKI DIZAJNERI I KROJAČI: Besplatno šiju maske za naše hrabre medicinare

Published

on

Dizajneri i krojačke radionice širom Srbije pokrenuli su pre nekoliko dana putem društvenih mreža akciju šivenja pamučnih maski, koje će pokloniti zdravstvenim ustanovama kojima su one preko potrebne.

Jedna od njih je i dizajnerka iz Niša Nevena Kragić, koja je u razgovoru za N1 da je reč o zajedničkoj inicijativi dizajnera i krojača iz Beograda, Vojvodine i južne Srbije, sa idejom da maske budu namenjene prvenstveno medicinskom osoblju koje se nalazi u “prvim borbenim redovima“.

“Zahvaljujući objavama na društvenim mrežama, za našu akciju čuo je i veliki broj građana, koji su veoma zainteresovani za naše maske, pa nam šalju čak i poruke tipa ‘ne pitam šta košta‘. Ipak, mi stalno ističemo da te maske nisu zaštita od virusa, ali jesu neka vrsta prve pomoći, naročito kad je u pitanju psihološki momenat i podizanje svesti kod građana da treba da se štite od koronavirusa na bilo koji način“, naglašava Nevena.

Sagovornica N1 ističe da te maske nikome ne naplaćuju jer je u pitanju isključivo donacija. U niškom regionu logistiku vodi “Džedajski pokret“, koji iza sebe već ima brojne humanitarne akcije.

Poziv ljudima dobre volje da se uključe

“Pre nego što smo krenuli sa izradom, konsultovala sam se sa zdravstvenim radnicima i pitala ih šta bi njima najviše odgovaralo. Idealan materijal je mikrofiber platno, ali je ono veoma skupo, a i sada ga je još teže nabaviti, pa se ispostavilo da je u tim uslovima za izradu maski najbolji stopostotni pamuk, koji se može više puta iskuvavati. Naša maska je duplo postavljena i ima džep u koji može da se stavi mikrofiber platno, vlažna maramica ili gaza natopljena u alkohol“, objašnjava niška dizajnerka.

Ona kaže da akcija iziskuje više novca nego što su oni u situaciji da obezbede, pa su zato projekat postavili na sajt donacije.rs, preko kojeg ljudi dobre volje mogu da doniraju novac koji se usmerava direktno na nabavku materijala.

“Materijal potom razvozimo proizvodnjama koje su se uključile u šivenje maski. Moram da istaknem da nemamo sertifikat koji će garantovati da je to medicinska maska, pa je zato neophodno da od zdravstvene ustanove dobijemo potpisano i pečatirano odobrenje koja želi da im isporučimo te maske“, napominje mlada Nišlijka koja se inače bavi visokom modom.

Nevena dodaje da su za maske zainteresovani i PTT, Gradska čistoća, Brze pošte, ali podvlači da prioritet svakako ima zdravstvo.

Uputstvo za pravljenje maske

“Svakodnevno nam se javljaju i brojni građani, pa smo rešili da im pomognemo i tako što smo snimili tutorijale u kojima smo objasnili da svako, čak i sa dve leve ruke, da se malo našalim, može kod kuće da napravi masku. Vrlo je jednostavno, verujte mi“, uverava nas Nevena.

Njena radionica je prvenstveno inkubator centar, koji funkcioniše tako što Nevena sa još dvoje saradnika napravi prototip maske, koji zatim šalje proizvodnjama.

“Procena je da mala radionica, sa dvoje angažovanih ljudi, dnevno može da sašije oko sto maski. Deset uključenih mašina na dnevnom nivou može da proizvede i do hiljadu maski. Trenutno je u projekat uključeno šest radionica, a svakodnevno nam se priključuju nove“, ističe s ponosom naša sagovornica, koja je sigurna da će akcija poprimiti još šire razmere.

Izvor: N1 Foto: Nevena Krgić – Fashion

Advertisement