Connect with us

Srbija

HUMANA MISIJA STUDENATA MAŠINSKOG FAKULTETA U BEOGRADU: “Mašinci” izrađuju zaštitne vizire za srpske lekare (FOTO)

Published

on

Novo rešenje izrade vizira omogućilo je studentima Mašinskog fakulteta da nastave svoju humanu misiju. Narednih dana najavljuju izradu oko 1.000 zaštitnih maski namenjenih kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravlja u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije

Istraživači Mašinskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa inženjerima kompanije Inmold iz Požege osmisli su novo tehničko rešenje za izradu zaštitnih vizira namenjenih lekarima i medicinskom osoblju koji su u prvim redovima odbrane protiv širenja COVID-19, saopštio je Mašinski fakultet.

UNAPREĐENA VERZIJA VIZIRA: Otporniji i udobniji

„Viziri koji se trenutno sastavljaju na Mašinskom fakultetu, dobijeni su optimizacijom postojećih modela. Oni su u velikoj meri otporniji i udobniji za nošenje u odnosu na sve dosadašnje. Njihov dizajn, omogućava višestruku dezinfekciju bez ikakvih oštećenja, što rad u dinamičkim okruženjima, kao što su klinički i urgentni centri, čini znatno bezbednijim“, navodi dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoje Mitrović u saopštenju. On ističe da su u ceo proces izrade zaštitnih maski uključeni i studenti.

„Na taj način, Mašinski fakultet i u vanrednim okolnostima podstiče razvoj
preduzetničkih i inovativnih ideja budućih mašinskih inženjera“, dodaje Mitrović.

MAŠINCI U AKCIJI: Izrada vizira u toku

U želji da pomognu studentima, nastavnici Mašinskog fakulteta su zajedno sa stručnjacima iz Inmolda analizirali dosadašnja rešenja.

„Prvo što je uočeno, to je predugačko vreme izrade i sklapanja. Primera radi, pri izradi i sklapanju vizira, koje su studenti Mašinskog fakulteta prvobitno osmislili, za fiksiranje folije korišćeni su standardni zavrtnji. Takođe, čeoni nosač je suviše elastičan i blizu lica, zbog čega se često zamagli. I druga rešenja imaju izvesne nedostatke. Materijal samog vizira je lako lomljiv i neotporan na udarce i padove, a samim tim veoma nepraktičan za svakodnevnu višesatnu upotrebu. Za izradu čeonih nosača često se koriste kruti i tvrdi materijali zbog čega su viziri posle izvesnog vremena neprijatni za nošenje. Takođe je uočeno da primena aditivnih tehnologija proizvodnje (3D štampe) produžava vreme potrebno za izradu i sklapanje vizira, što onemogućava serijsku ili masovnu proizvodnju“, objašnjava Mitrović.

Posle detaljne analize postojećih modela, kako kaže, urađena je optimizacija, uočeni problemi su otklonjeni su, a vreme potrebno za proizvodnju zaštitnih vizira je značajno smanjeno. Napominje da su pri osmišljavanju postupka i procedure sklapanja vizira, iskorišćeni principi proizvodne linije Henri Ford – što omogućava proizvodnju više stotina komada vizira dnevno.

Novo rešenje izrade vizira omogućilo je studentima Mašinskog fakulteta da nastave svoju humanu misiju. Narednih dana najavljuju izradu oko 1.000 zaštitnih maski namenjenih kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravlja u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije.

BVREDNI STUDENTI: Našli način da pomognu lekarima u jeku pandemije

„S obzirom da Srbiju naredne dve nedelje očekuje najteži udar korona virusa, trudimo se da na najbolji mogući način da pomognemo našim lekarima u suzbijanju epidemije“, poručuju budući inženjeri i pozivaju sve zdravstvene ustanove kojima su zaštitne maske potrebne da se jave.

Uz pomoć uprave Mašinskog fakulteta, društveno odgovornih firmi, među kojima je i kompanija Inmold studenti su do sada donirali vizire Kliničko-bolničkom centrima Bežanijska kosa i „Dr. Dragiša Mišović“, Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i domovima zdravlja Stari grad, Palilula i Zemun.

IZVOR: Danas FOTO: Mašinski fakultet u Beogradu

Advertisement