Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 8mph SSE
Humidity: 55%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
32°F
30°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
63°F / 54°F
64°F / 37°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

HRVATSKI MUP O SUSPENDOVANOM SRBINU: Ostvario je kontakt sa pripadnicima (srpske) vojske!

Sa slučajem 21-godišnjeg policajca vukovarsko-sremske policije koji je još 7. novembra 2022. udaljen iz službe jer je preuzeo poziv Vojske Srbije, a da nije o tome obavestio nadređenog rukovoditelja, policijske službe su bile upoznate i pre nego što se on vratio u Hrvatsku.

Iz Policijske uprave (PU) vukovarsko-sremske podsećaju kako je 21-godišnji policijski službenik, koji je bio raspoređen u Upravi granične policije Tovarnik i ima dvojno državljanstvo, na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s predstavnicima Vojske Srbije preuzevši poziv za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a da o tome nije obavestio svog nadređenog.

“Činjenica da je Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolagalo tom informacijom i pre nego li se spomenuti policijski službenik vratio u Republiku Hrvatsku, potvrđuje hitnu reakciju sigurnosnog sastava u Republici Hrvatskoj”, navode iz PU vukovarsko-sremske. Skladno članku 112. Zakona o policiji, 21-godišnjak je rešenjem udaljen iz službe pa je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Jedini slučaj?

Iz vukovarsko-sremske policije takođe pojašnjavaju kako je uslov za prijam u policiju hrvatsko državljanstvo, dok nacionalnost nije zakonski uslov za prijam u policiju niti je kategorija koja predstavlja odlučujući faktor prilikom provođenja postupka prijema u službu.

Naime, svako drugo postupanje bi bilo u suprotnosti s odredbom člana 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije koja izričito utvrđuje da je diskriminacija u svim pojavnim oblicima zabranjena, navode iz policije uz zaključak kako osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposleni Ministarstva unutarašnjih poslova, odnosno može proći sigurnosnu proveru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su ispunjeni svi drugi zakonski uslovi.

Prema saznanjima kojima Ministarstvo raspolaže, radi se o jedinom slučaju u kojem se hrvatski policijski službenik odazvao na poziv vojske druge države radi upisa u vojnu evidenciju te države.

POVEZANE TEME:

BAJDEN SE PRAVI NEUPUĆEN: Nisam upoznat sa sadržajem pronađenih poverljivih dokumenata!

HAOS NA AMERIČKOJ SVADBI: Mlada začinila hranu marihuanom, svatovi upali u masovnu paranoju!

NOVI SRPSKI GENIJE: Đorđe ima samo 8 godina, a fizika, hemija i biologija su mu ‘mačji kašalj’!

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE