Chicago
37°
Partly Cloudy
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 9mph S
Humidity: 64%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 0
WedThuFri
50/39°F
43/34°F
41/36°F

Published 11 months ago

By admin

HRVATSKI MEDIJI: Britansko i francusko oružje za Ukrajinu išlo preko Srbije!

Vagoni sa neborbenom vojnom opremom iz Velike Britanije i Francuske, koji su proteklog vikenda iz Mađarske i Hrvatske upućeni za Ukrajinu, delom trase koristili su teritoriju Srbije, pokazuju medijski izveštaji iz Hrvatske.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, taj događaj mogao bi da se tumači kao prećutna podrška naoružavanju Ukrajine jer je prvi put od početka ruske invazije 24. februara dozvoljen tranzit sredstava sa liste naoružanja i vojne opreme (NVO) kroz Srbiju.

„Procedura za to predviđena je u nacionalnom zakonodavstvu i usklađena je sa pravnom praksom EU. Za tranzite vojnih snaga kroz Srbiju za potrebe KFOR primenjuje se sporazum SOFA. Promet naoružanja pošiljke iz članica NATO za prolazak kroz Srbiju morao je da bude odobren u skladu sa Zakonom o izvozu i uvozu NVO koji predviđa da za tranzit kopnenim putem dozvolu daje Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz saglasnost ministarstava spoljnih poslova i odbrane“, navodi se u tekstu.

Hrvatski mediji navode da je železnička kompozicija sa vojnom opremom NATO saveznika upućena Ukrajini ušla u Hrvatsku u subotu, 23. aprila, iz Mađarske, koristeći granični prelaz Beli Manastir.

Kompozicija je prošla kroz Osijek, pa su se snimci lokalnog stanovništva brzo pojavili na društvenim mrežama. U kompoziciji se vide neborbena transportna vozila Land Rover, Puch i određena količina neidentifikovane tehnike pokrivene ciradom.

Voz je napustio Hrvatsku kod Tovarnika, što implicira da je morao preći u Srbiju. Železnička pruga od tog graničnog mesta u Hrvatskoj dalje vodi preko Šida, Sremske Mitrovice, Rume, Batajnice, Beograda, Pančeva, Vršca ka rumunskom gradu Temišvaru.

„Propuštanje vojnog konvoja za Ukrajinu preko teritorije Srbije dolazi u trenutku kada ratni dokumentaristi tog sukoba gotovo redovno donose dokaze o prisustvu značajne količine naoružanja i municije iz srpskih fabrika u redovima ukrajinske vojske. Prethodnih nedelja u više navrata otkriveni su minobacači srpske/jugoslovenske proizvodnje M-57, kalibra 60 milimetara, koji su u ruskim izveštajima pogrešno identifikovani kao poljski, odnosno NATO minobacači“, piše taj portal.

Pored toga, u nedavno zauzetom ukrajinskom skladištu municije kod Harkova, pronađena je velika količina minobacačke municije M-73, sa jasnim oznakama valjevske fabrike Krušik i lot oznakom koja sugeriše da je municija proizvedena u aprilu 2018. godine.

Pre toga, zvanični narativ srpskih vlasti bio je da je poslednja municija Ukrajini isporučena 2016. godine i da nakon toga više nije bilo vojne saradnje.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Printscreen YouTube / The Straits Times

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!