Chicago
70°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 80%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

HRVATI NA MREŽAMA POLUDELI ZA SRPSKIM JEZIKOM: Oduševljeni azbukom i ćirilicom, a ovo su im omiljeni izrazi! (VIDEO)

Sličnosti i razlike između srpskog i hrvatskog jezika nepresušna su tema, iako su jezici vrlo slični postoje reči ili izrazi u oba koji su i Hrvatima i Srbima veoma simpatični. Tako su hrvatski tiktokeri pokrenuli novi trend u kojem biraju svoje omiljene reči iz srpskog jezika.

Jedna od korisnica ove društvene mreže objavila je video u kojem je nabrojala čak oko desetak svojih omiljenih srpskih izraza koji joj puno bolje zvuče, osim jednog koji joj je bolji na njenom maternjem.

-Dobar dan iz Dalmacije, juče mi je iskočio Tik tok u kojem devojka nabraja 10 omiljenih srpskih reči, pa evo i mojih par – počela je tiktokerka.

Kao svoj najomiljeniji izraz, izabrala je “mrzi me” uz objašnjenje da joj je mnogo slatko kada neko od naših ljudi kaže “mrzelo me je da nešto uradim”.

-Toliko mi je slatko da to kažeš kad ti se nešto ne da, jednostaveno savršen izraz – rekla je.

Za “loži me” i “radi me” nije uspela da nađe dosledni kroatizam, pa ih je ocenila kao neprevedivo dobre.

-U hrvatskom nemamo tako dobar izraz, možda “pere me” u negativnom smislu, ali ni blizu nije dobar kao radi me, isto kao i “loži me”, puno je bolje od “pali me” – zaključuje ona.

Posebno primamljivi bili su joj nazivi likova u crtaću “Sunđer Bob”, gde je izdvojila Lignjoslava i Keba Krabu, međutim, verzija “Snežane i sedam patuljaka” više joj se dopala na hrvatskom.

@s.lada.k

Bukvalno prelepo

♬ original sound – sladak

-Snežana i sedam patuljaka mi je mnogo lošija od Sneguljice.

Morski nazivi takođe su joj izuzetno privukli pažnju, pa su se među njenim omiljenim rečima našli “ostrvo” i “talasi”, ali i jedna životinja.

-Ajkula je puno bolji naziv nego morski pas, kakav pas? – zapitala se tiktokerka.

“Mikrotalasna” je dobro nasmejala, a nazive za povrće ocenila je kao odlične, isto kao i “matori” i “ortaci”.

-Pečurke, sočivo, boranija, cvekla to mi je genijalno – dodala je.

Za neke kroatizme posebno se čudila kako se tako zovu, pa su joj srpski “trotinet” i “parče pice” potpuno logičniji od “romobil” ili “komad pice”.

@s.lada.k Replying to @user6698137 ♬ original sound – sladak

-Parče pice mi je 7 puta bolje od “komad pice”, isto kao i obezbeđenje, mnogo bolje zvuči kada izgovaraš nego “osiguranje”, jednostvano klizi niz usta – završila je ona.

Video je za veoma kratko vreme postao viralan na mrežama, a koliko se svideo i Srbima svedoči veliki broj pozitivnih komentara na račun ove devojke: “Preslatko”, “Bravo za video”, “Odličan izbor, pozdrav iz Beograda“…

U komentarima se javio i veliki broj Hrvata koji je samo nizao svoje omiljene srpske nazive, a posebno su im privlačni: kačkavalj, bleja, kačket, šargarepa, patike, bostan, muvanje, kajsije, ranac…

PROČITAJTE VIŠE:

OVAKVU DECU IMA SRBIJA: Mia tek krenula u školu, a već zna da nacrta Nikolu Teslu! (FOTO)

EGZOTIČNI PLODOVI RADOZNALOSTI: Sava kupio seme iz daleke zemlje, a kada je rodilo ostao je zapanjen! (FOTO)

NIŠLIJKA VELIKOG SRCA: Milica pravi lutke vredne nekoliko hiljada evra, a novac od prodaje daje u humanitarne svrhe! (FOTO)

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen Tiktok

YOU MAY LIKE